O cercetare recentă sugerează că grupa de sânge ar putea fi un indicator fiabil în prezicerea riscului de apariție a unui accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani.
O metaanaliză realizată de cercetătorii de la University of Maryland School of Medicine (UMSOM) arată că riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu vârsta sub 60 de ani poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de grupa de sânge, scrie sciencedaily.com.
Experții au analizat peste 48 de studii diferite (America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia) privind genetica și accidentul vascular cerebral, care au inclus 17.000 de pacienți cu AVC și aproape 600.000 de persoane sănătoase.
Astfel, ei au observat o legătură interesantă între anumite variante genetice și riscul de accident vascular apărut la vârste tinere:
Descoperirea cercetătorilor este utilă, deoarece numărul cazurilor de AVC la tineri este în continuă creștere în ultimii ani și acest indicator, respectiv grupa de sânge, poate fi un motiv în plus pentru screeningul regulat în cazul persoanelor la risc, cu scopul prevenirii acestei afecțiuni care poate lăsa în urmă sechele grave (tulburări de vorbire sau înghițire, paralizie, tulburări de echilibru și de vedere, pierderea memoriei etc.).
Nu știm exact de ce grupa de sânge A crește riscul de AVC, dar e posibil să aibă legătură cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și cu alte proteine circulate, toate acestea având un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii de urmărire pe termen lung pentru a identifica precis factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, explică dr. Steven Kittner, profesor de neurologie la UMSOM și neurolog la University of Maryland Medical Center.
Printre factorii de risc ai AVC se numără: hipertensiunea arterială, vârsta înaintată, fumatul, sedentarismul, dieta nesănătoasă, consumul de alcool, nivelurile ridicate de lipide din sânge, obezitatea, diabetul zaharat, sexul masculin, predispoziția genetică și, nu în ultimul rând, fibrilația atrială (crește riscul de AVC de până la 5 ori).
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală în care timpul este foarte important. Minutele câștigate sunt vieți salvate. De aceea, este foarte bine să știi care sunt cele 3 semne importante care anunță un accident vascular cerebral, astfel încât să chemi salvarea cât mai rapid:
Dacă vezi aceste simptome la cineva, sună urgent la 112, spune-i operatorului că bănuiești că o persoană a suferit AVC și când au apărut primele simptome. Timpul este foarte prețios în cazul atacului cerebral.
Persoanele cu vârsta peste 50 de ani, cele care au avut cazuri de accident vascular cerebral în familie şi cele care suferă de diferite afecţiuni cardiovasculare sau prezintă factori de risc trebuie să meargă anual sau măcar o dată la doi ani la un consult neurologic. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler a arterelor cervicale, metodă care folosește ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sânge către creier.
Pe lângă screeningul periodic, se recomandă modificarea stilului de viață, cu renunțarea la vicii precum fumatul, consumul excesiv de alcool, grăsimi, dulciuri, evitarea stresului, menținerea unei greutăți corporale normale, mișcarea zilnică, ținerea sub control a nivelului tensiunii arteriale și a glicemiei, precum și o igienă corectă a somnului, cu minimum 8 ore de odihnă pe noapte.