Înainte de a veni cu precizări în privința consumului corect de carbohidrați, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică importanța carbohidraților în alimentație. Carbohidrații sunt fac parte dintre macronutrienții care asigură funcționarea organismului uman, alături de proteine și lipide. Niciuna dintre aceste grupe alimentare nu ar trebui să lipsească din alimentație. Însă medicul Mihaela Bilic spune că acest tip de macronutrienți, carbohidrații, este mult mai important pentru sănătate decât proteinele și grăsimile.
Carbohidrații sau glucidele reprezintă principala sursă de energie pentru corpul uman și se găsesc din belșug în produsele din cereale, în legume, fructe, zahăr, miere, leguminoase. Există două tipuri de carbohidrați: simpli, cu absorbție rapidă (zahăr, miere și fructoză) și complecși, cu absorbție lentă (amidonul și fibrele).
Pentru o sănătate și o funcționare optimă a organismului, dr. Mihaela Bilic spune că ar trebui să preferăm sursele de carbohidrați cu absorbție lentă. De asemenea, dr. Mihaela Bilic se pronunță împotriva dietelor proteice și a celor de tip disociat care “obligă” organismul să producă energie din alte surse.
Conform specialiștilor în nutriție, procentul de carbohidrați din alimentație ar trebui să fie între 45 și 65 la sută. Carbohidrații au 4 calorii pe gram, în timp ce proteinele au tot 4, iar grăsimile au 9 calorii pe gram.
O alimentație zilnică echilibrată, de menținere a greutății optime, ar trebuie să presupună un număr de calorii care să nu depășească cheltuielile energetice ale corpului, formate din arderile metabolismului bazal și cele rezultate din activitatea fizică.
În momentul în care este depășit constant numărul de calorii necesar pentru arderile metabolice și pentru mișcare, apare îngrășarea.
Îngrășarea apare în primul rând din excesele calorice alimentare, iar acestea pot proveni și din alimentele care conțin carbohidrați. Cele mai periculoase pentru siluetă sunt excesele de dulciuri, produse de patiserie și preparate cu paste, cartofi, orez și leguminoase. Nu alimentele în sine îngrașă, ci cantitățile exagerate din aceste alimente, care depășesc necesarul energetic zilnic. Pe lângă carbohidrați, multe dintre aceste preparate conțin și grăsimi, ceea ce le crește mult numărul de calorii.
Așadar, consumul de carbohidrați trebuie adaptat în funcție de fiecare persoană în parte, de activitatea fizică, dar și de alte criterii, precum ora la care sunt mâncați. Iată câteva dintre recomandările pe care le face medicul Mihaela Bilic în privința consumului de carbohidrați pentru ca aceștia să nu îngrașe.