Este foarte important cum le vorbim copiilor despre moarte, mai ales despre moartea unei persoane dragi. Copiii simt și își arată durerea în diferite moduri atunci când pierd o persoana dragă. Modul în care micuții noștri fac față unei astfel de pierderi depinde printre altele de vârsta pe care o au în acel moment, cât de apropiați au fost de persoana în cauză și cât sprijin primesc de la cei din jur pentru a depăși momentul cumplit.
Fiecare copil reacționează în felul lui când află că o persoană dragă a murit. Unii copii plâng, unii pun întrebări, iar alții par să fie complet înghețați. Indiferent de modalitatea în care copilul tău reacționează, este important să știi că nu e nimic în neregulă cu el. Continuă să fii aproape de copil pentru a-i oferi îmbrățișări, afecțiune, grijă și atenție,într-un cuvânt, să te asiguri că îi oferi confort emoțional. Dacă cel mic are întrebări, nu ezita să-i răspunzi. De asemenea, nu încerca să îți ascunzi propriile emoții de copil. Este în regulă și chiar recomandat ca micuțul să îți vadă tristețea și să te vadă plângând sau manifestându-ți durerea. Văzând acest lucru îl va învăța și pe el că este sănătos să facă la fel, mai degrabă decât să-și reprime emoțiile.
Durerea este un proces care necesită timp. Vindecarea nu înseamnă să uiți de persoana iubită, ci înseamnă să-ți amintești cu drag de aceasta. Vorbiți și rememorați momentele frumoase petrecute împreună cu persoana care nu mai este printre voi.
Dacă moartea unei persoane dragi presupune schimbări în viața sau rutina copilului, părinții trebuie să le explice la ce să se aștepte. Acest lucru îi ajută pe copii să se simtă pregătiți. De exemplu, este important să i se explice copilului că în perioada următoare o să-l ia de la școală un alt membru al familiei sau că trebuie să petreacă timp doar cu anumite persoane din cadrul familiei.
În momentul în care o persoana față de care copilul era apropiat, a murit, părinții trebuie să adopte în primul rând un limbaj adecvat cu cei mici, folosind cuvinte simple prin care să poată explica ce s-a întâmplat. Pentru a ajuta copilul să înțeleagă mai bine evenimentul morții, părinții își pot exprima sentimentele legate de pierderea persoanei dragi. Acest lucru le dă încredere și îi ajută pe copii să le împărtășească și ei pe ale lor.
Dacă observăm că cel mic pare trist, îngrijorat sau supărat, trebuie să îi oferi atenție și mai multă grijă. Spune-i copilului că este nevoie de timp să se simtă mai bine după ce o persoană dragă moare. Unii copii pot avea probleme cu somnul, temeri sau griji. E important cum le vorbim copiilor despre moarte, dar, în astfel de situații, e mai bine să apelăm și la specialiști. Consilierea psihologică poate ajuta micuții care au nevoie de mai mult sprijin. Dacă moartea unei persoane dragi a fost bruscă, profundă, stresantă sau violentă, un copil poate avea nevoie de terapie pentru a-l ajuta să se vindece.
Moartea este, probabil, unul dintre cele mai înfricoșătoare aspecte ale vieții, iar părinții își doresc să îi ferească pe copiii de orice experiență neplăcută. Totodată, rolul părinților este să îi pregătească pentru viața adevărată, așadar este necesar să abordeze și acest subiect cu ei. Cu căldură, cu naturalețe, cu acceptare. Fiindcă așa cum privim noi moartea, vor ajunge să o facă și ei, luându-ne pe noi drept exemplu.