Monocitele sunt un tip de celule albe care au rolul de a distruge germenii și de a elimina celulele infectate. Când nivelul acestora este scăzut, automat și organismul este mai puțin protejat în fața infecțiilor. Pe de altă parte, nici un nivel mult prea mare de monocite nu este un semn bun. Acesta poate semnala existența unei boli cronice, inclusiv a anumitor forme de cancer, în special leucemia.
Monocitele sunt doar unul dintre cele 5 tipuri diferite de celule albe (limfocite, bazofile, neutrofile, eozinofile).
Ele sunt produse în măduva osoasă și ajung în fluxul sangvin și, ulterior, în țesuturi unde, alături de alte celule albe (leucocite), îndepărtează celulele deteriorate și luptă cu infecțiile.
Există 2 tipuri de monocite, sau mai degrabă două stadii ale acestora:
Un nivel scăzut al monocitelor (monocitopenie) înseamnă valori sub 100/mcL.
Scăderea monocitelor poate avea mai multe cauze, cum ar fi:
Nivelul scăzut de monocite poate cauza anumite simptome specifice, dar majoritatea manifestărilor aparțin mai degrabă cauzei care a dus la această problemă. În principal, scăderea monocitelor are drept consecință slăbirea imunității organismului. Astfel, riscul de infecții este mult mai mare.
Printre cele mai frecvente simptome de monocitopenie se numără: umflarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), febra crescută, greața, vărsăturile, diareea, durerile și disconfortul abdominal.
Un nivel crescut al monocitelor (monocitoză) înseamnă valori peste 700/mcL și semnalează, de cele mai multe ori, o infecție cronică sau subacută, dar și anumite cancere de sânge, îndeosebi leucemia. Cu toate acestea, monocitoza poate surveni și în perioada de recuperare de după o infecție, deci nu este întotdeauna un semn rău.
Printre cauzele valorilor crescute ale monocitelor se pot număra:
Printre cele mai frecvente simptome de monocitoză se numără: oboseala, slăbiciunea musculară, febra și umflarea ganglionilor limfatici. Pe lângă acestea, pot fi prezente simptome specifice afecțiunii de bază, dintre cele enumerate mai sus.
Nivelul normal al monocitelor este considerat cel între 100 și 700/mcL, aceste celule albe constituind 2-8% din totalul leucocitelor. Totuși, atunci când medicul interpretează analiza de sânge, el privește în ansamblu numărul de celule albe, deoarece acestea trebuie să fie toate în echilibru.
Iată care sunt valorile considerate normale ale celor 5 tipuri de celule albe:
Valorile monocitelor pot fi aflate cu ajutorul analizei de sânge numită hemoleucogramă cu formulă leucocitară. Această analiză măsoară nivelurile tuturor celulelor albe din sânge, precum și pe ale globulelor roșii și plachetelor.
Analiza presupune prelevarea unei mostre de sânge din venă, a jeun (pe nemâncate). Ulterior, proba este trimisă la un laborator pentru analiză.
Nivelul monocitelor poate fi stabilizat în primul rând prin tratarea cauzei care a dus la dereglarea valorilor celulelor albe. În acest scop, este nevoie de un diagnostic clar, precedat de examen clinic și diverse investigații recomandate de medic.
De regulă, tratamentul include antivirale (dacă la bază este o afecțiune cauzată de virusuri), antibiotice (dacă problema este cauzată de o infecție bacteriană), antifungice (când cauza este o infecție cu ciuperci) sau antiparazitare (după determinarea exactă a tipului de paraziți).
Dacă valorile anormale ale monocitelor sunt cauzate de cancer, tratamentul poate include: radio- și/sau chimioterapie, transplant de celule stem, intervenție chirurgicală, terapie de suport.
Pe lângă aceste aspecte, trebuie menționată importanța stilului de viață sănătos în reglarea nivelului de monocite. De cele mai multe ori, acest lucru înseamnă o dietă antiinflamatorie, exerciții fizice zilnice, evitarea sau diminuarea stresului, stoparea fumatului și a consumului de alcool și odihna suficientă.
În ceea ce privește alimentația, pentru ameliorarea inflamațiilor și grăbirea recuperării organismului după o infecție, se recomandă consumul de alimente antiinflamatoare, precum:
În categoria de evitat sau consumat cât mai rar intră carnea foarte grasă, mezelurile, fast-food (burgeri, pizza, shaorma, hot-dog, șnițele, cartofi prăjiți etc.), pâinea albă, pastele, dulciurile, produsele de patiserie, prăjelile, margarina, băuturile răcoritoare îndulcite.
Surse:
https://www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/monocyte-disorders
https://www.verywellhealth.com/monocytopenia-5219343
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22110-monocytes
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-about-high-monocyte-count
https://www.healthline.com/health/monocytes-high
https://labs.selfdecode.com/blog/low-monocytes-10-ways-to-improve-immune-function/
https://labs.selfdecode.com/blog/monocytes/