Acidul lactic în îngrijirea tenului: beneficii și utilizări

Datorită efectului său blând de exfoliere a tenului, acidul lactic este recomandat pentru persoanele cu ten sensibil și uscat.
  • Publicat:
Acidul lactic în îngrijirea tenului: beneficii și utilizări
Foto: shutterstock / Acidul lactic în îngrijirea tenului: beneficii și utilizări

Acidul lactic face parte din cadrul acizilor alfa-hidroxi (AHA), alături de acidul glicolic. Cu aproape aceleași contribuții ca cele ale acidului glicolic, acidul lactic este considerat un acid blând, cu mici șanse ca tenul să sufere în urma utilizării lui. Datorită efectului său blând de exfoliere a tenului, acesta este recomandat pentru persoanele cu ten sensibil și uscat.

Contribuția pe care o are asupra sănătății tenului

Cele mai importante contribuții pe care acest acid le are asupra tenului nostru ar trebui cunoscute inainte ca acest produs să fie introdus în orice rutină de îngrijire facială. Pentru o cât mai bună informare, iată cateva dintre aceste contribuții:

  • Favorizează procesul de regenerare al celulelor pielii, acționează asupra petelor pigmentate și hidratează intens datorită efectului său de exfoliere
  • Stimulează producția de colagen și elastină dacă este folosit în concentrație mai mare (10% și peste) și astfel, pielea devine mai elastică și fermă
  • Hidratează intens pielea, fiind recomandat mai ales persoanelor cu tenul tern și uscat
  • Poate fi folosit și de către femeile însărcinate

Cum se folosește acidul lactic?

Instrucțiunile de folosire ale acidului lactic diferă în funcție de produsul pe care alegem să îl utilizăm. Acidul lactic se găsește în creme, seruri sau geluri de curătare facială și fiecare dintre aceste trei produse se folosesc diferite. Înainte de prima utilizare a acidului, se recomandă o testare pe piele cu o cantitate mică de produs și eventual, care să fie într-o concentrație mică. Un alt aspect important este folosirea cremei cu protecție solară ori de câte ori acidul lactic este aplicat pe suprafața tenului.

Posibile efecte adverse

Chiar dacă acidul lactic este unul dintre cei mai blânzi acizi pe care îi putem folosi, ca orice alt ingredient chimic, există șanse ca anumite efecte adverse să apară pe suprafața tenului nostru. Posibile efecte adverse în utilizarea acidului lactic include:

Sensibilitate la soare

Cel mai important și esențial aspect care ar trebui știut înainte de utilizarea acidului lactic este că tenul devine sensibil la soare. Acidul îndepărtează celulele de la nivelul pielii și de aceea este mult mai probabil ca tenul nostru să sufere din cauza luminilor ultraviolete provocate de soare. Studiile arată că această sensibilitate a tenului în fața soarelui poate dura încă 4 săptămâni după ce tratamentul cu acid lactic a fost oprit. Cel mai bine este să nu lipsească sub nicio formă crema cu protecție solară și să ne bucurăm astfel de rezultatele pe care acidul lactic ni le poate aduce.

Iritații la nivelul pielii

Pe lângă sensibilitatea la soare, acidul lactic poate provoca iritații pe piele, iar printre acestea se numără:

  • Roșeață
  • Senzație de arsură
  • Cojirea pielii
  • Uscarea excesivă a pielii
  • Mâncărimi ale pielii
  • Umflături

Micile senzații de arsură, mâncărime sau roșeața pot apărea și in momentul în care acidul lactic este aplicat pentru prima oară pe ten. Cât timp aceste simptome sunt ușor vizibil și dispar în maximum o oră, nu ar trebui să ne îngrijorăm sub nicio formă. În cazul în care aceste simptome se accentuează, se recomandă spălarea rapidă a feței, astfel încât produsul să fie îndepărtat de pe întreaga suprafață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult