Apneea obstructivă în somn (SASO), o afecțiune caracterizată de sforăitul intens și de respiratul sacadat în timpul somnului, este o tulburare severă, care poate avea urmări grave. În afară de zgomotele deranjante, iată un alt motiv major pentru care ar trebui să vă remediați sforăitul. Un studiu recent arată că persoanele care sforăie pot avea un risc crescut de a face cancer.
Sforăitul este cauzat de obstrucția căilor respiratorii atunci când dormim. Acest lucru împiedică respirația corectă în timpul somnului. Iar această tulburare de somn se numește Sindrom de Apnee în Somn Obstructiv (SASO).
Afecțiunea face ca pereții gâtului să se relaxeze și să se contracte, întrerupând astfel respirația firească de mai multe ori pe noapte.
Un studiu realizat în SUA a fost efectuat pe 1500 de persoane. Acestea au fost urmărite atent de-a lungul a 22 de ani, cercetarea concentrându-se îndeaproape pe problemele de somn ale acestora și urmărind rata de incidență a cancerului.
„Se știa deja că pacienții cu sindrom de apnee obstructiva în somn au un risc ridicat de a dezvolta cancer, însă nu a fost clar dacă acest aspect se datorează sau nu SASO în sine sau unor factori de risc aferenți, ca de pildă obezitatea, bolile cardiovasculare sau stilul de viață. Descoperirile noastre arată că privarea de oxigen din cauza SASO este asociată în mod direct cu cancerul”, a menționat Dr. Andreas Palm, cercetător la Universitatea Uppsala, Suedia.
De altfel, specialiștii spun că, în viitor, doctorii vor putea preveni apariția cancerului prin tratarea sforăitului.
Un al doilea studiu efectuat în Elveția a identificat o legătură directă între apnee și degenerarea cerebrală: „S-a constatat că nivelurile scăzute de oxigen din timpul somnului, din cauza apneei (SASO), au fost asociate cu o scădere mai mare a funcției cognitive, a vitezei de procesare, a funcției executive și a memoriei verbale”, a menționat Dr. Nicola Marchi, profesor în cadrul Universității din Lausanne.
Iar un al treilea studiu, realizat în Franța de data aceasta, a arătat că pacienții cu SASO prezintă un risc mai mare în a dezvolta cheaguri de sânge ce pot declanșa atacuri de cord și accidente vasculare.
„Aceasta reprezintă prima cercetare care investighează asocierea dintre SASO și incidența tromboembolismului venos. S-a descoperit că persoanele cu apnee au avut un risc aproape dublu de a dezvolta tromboembolism venos”, a adăugat Wojciech Trzepizur, doctor în cadrul Spitalului Universitar din Angers, Franța.
Sursa: dailymail.com