Din seria alfa hidroxi acizi, acidul citric, alături de acidul lactic și glicolic, oferă diferite beneficii pielii și este un acid care necesită o mai mare atenție din partea iubitoarelor de skincare.
În situația în care caracteristicile și proprietățile acestui acid sunt în raport cu nevoile tenului tău, iată câteva detalii folositoare care să te facă să afli aceste aspecte și în final poate chiar să incluzi acest ingredient în rutina zilnică de îngrijire.
Conform numelui pe care îl deține, acest acid este extras din fructele citrice precum lămâia, lime-ul, portocala sau grapefruit-ul, dar și din fructe precum fructele de pădure. Pe lângă prezența sa în produsele de skincare, acidul citric se întâlnește deseori în produsele de uz casnic. Acest ingredient este un bun exfoliator chimic și ajută la creșterea celulelor pielii. Mai mult de atât, acidul citric este considerat a fi benefic pentru orice tip de ten, exceptând persoanele care prezintă o alergie la această substanță sau în cazuri mai rare, exceptând persoanele cu tenul sensibil.
Beneficiile aduse de acest acid sunt diverse și nenumărate, iar cu ajutorul lor putem observa dacă acest acid din categoria alfa hidroxi acizi este recomandat tenului nostru sau ar fi indicată alegerea unui alt acid din această categorie. Printre beneficiile aduse de acesta se numără:
Pielea noastră prezintă, în mod normal, un pH mediu acid care variază între 4 și 6. În combinație cu restul produselor de îngrijire ce conțin în mod normal prea multă alcalinitate în componența lor, acidul citric ajută la echilibrare, împiedicând produsele să devină prea alcaline și să priveze pielea de lipidele naturale.
Proprietățile antioxidante ale acidului citric ajută la protejarea barierei pielii de toate agresiunile cu care se confruntă zi de zi. Poluarea, toxinele din aer sau alți factori de mediu ne pot afecta pielea și mai mult de atât, ne vom confrunta cu un proces mult mai alert de îmbătrânire al pielii.
Este foarte riscant pentru sănătatea pielii noastre ca porii să fie blocați cu murdarie, bacterii sau celule moarte ale pielii. Porii blocați duc la erupții, iar acest lucru poate fi considerat un prim pas spre apariția acneei. Spre deosebire de alți acizi duri care exfoliază pielea, acidul citric este ceva mai blând și acționează într-un mod diferit. Acesta dezintegrează adezivul care leagă strâns celulele moarte ale pielii, desfundând ușor porii și creând mai puține șanse de apariție a unor eventuale reacții adverse nedorite.
Persoanele cu tenul uleios și predispus la acnee pot beneficia din plin de puterea blândă de exfoliere pe care o are acidul citric asupra tenului. În produsele chimice de exfoliere se întâlnesc, în general, ingrediente care pot agrava acneea în loc să fie de ajutor în tratarea ei.
Alfa hidroxi acizi sunt de mare folos în creșterea producției de colagen în piele. Din cauza îmbătrânirii, colagenul se reduce treptat din stratul de piele iar necesitatea utilizării acidului citric poate fi un avantaj în situația aceasta.
Luând în considerare toate beneficiile pe care le oferă tenului și mai mult de atât, toate contribuțiile pe care le are privind sănătatea acestuia, nu este de mirare faptul că acidul citric contribuie de minune la dobândirea unui ten strălucitor.
Acidul citric este un astigent de minune care ajută și împiedică tenul gras să mai producă sebum în exces, oferind pielii nivelul optim de uleiuri de care acesta are nevoie pentru un aspect frumos și sănătos.
Pentru cea mai sigură modalitate de utilizare a produselor ce contin acid citric, se recomandă verificarea instrucțiunilor de utilizare care se află, în general, pe ambalaj. Mai mult de atât, evitați din plin utilizarea acidului citric alături de un alt exfoliant chimic. În cazul iubitorilor de scruburi sau a altor exfolianți, se recomandă excluderea acestora din rutină. La fel de important de reținut este faptul că utilizatorii de retinoid nu ar trebui să folosească acest produs în același timp cu acidul citric. Fie utilizați acidul citric dimineața și retinoidul seara, fie în zile alternative.
În mod normal acidul citric nu prezintă reacții adverse, însă în situații extreme acestea se caracterizează prin roșeață și iritație la nivelul tenului. Aceste efecte secundare pot apărea doar în cazul persoanelor cu ten sensibil. De asemenea, este recomandat ca persoanele ce prezintă probleme cardiace sau la nivelul rinichilor să nu folosească acidul citric din cauză că acesta poate provoca ca pielea să devină mai sensibilă la expunerea solară. Cu sau fără probleme de sănătate medicală, este necesară folosirea cremelor cu protecție solară fără dar și poate.
Surse:
Skin Care – https://www.stylecraze.com/articles/citric-acid-for-skin/#what-is-citric-acid
Byrdie – https://www.byrdie.com/guide-to-citric-acid-5093236
Procoal London – https://procoal.co.uk/blogs/beauty/skincare-benefits-of-citric-acid-why-is-citric-acid-good-for-skin