De ce ar trebui evitat consumul de fasole verde crudă?

Află de ce nu ar trebui să consumi fasole verde crudă și care sunt contraindicațiile atunci când o integrezi în dietă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce ar trebui evitat consumul de fasole verde crudă?
De ce ar trebui evitat consumul de fasole verde crudă? Sursa foto: shutterstock

Știați că există o mulțime de alimente care ne pot face rău sau care nu ne oferă atât de multe elemente nutritive dacă sunt consumate crude? Fasolea verde, de pildă, este benefică dacă este gătită, însă poate fi extrem de dăunătoare dacă este consumată crudă. Află de ce nu ar trebui să consumi fasole verde crudă și care sunt contraindicațiile atunci când o integrezi în dietă.

Consumul de fasole verde crudă: contraindicații

Fasolea verde (păstăile) face parte din categoria legumelor și este o importantă sursă de proteine. Are un conținut caloric redus și este bogată-n vitamina C, acid folic, potasiu și fibre. Iar fibrele conținute par să aibă o contribuție în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare, timp în care vitamina C contribuie la îmbunătățirea imunității organismului.

Fasolea verde trebuie consumată doar gătită, avertizează specialiștii – fiartă sau la abur – întrucât, în stare crudă, din cauza conținutului crescut de lectine, poate avea potențial toxic, cauzând astfel alergii și absorbție proastă (malabsorbție). Principalele lectine cu potențial nociv (toxic) sunt toxalbumina și phasinul.

De ingrijorat este faptul că aceste lectine acționează direct asupra stomacului, provocând greață, dureri de stomac, stări de vomă, febra sau frisoane, convulsii, dar și asupra sistemului sangvin.

Prepararea corectă a păstăilor crude: rețete gustoase și sănătoase

Lectinele pot fi neutralizate cu ușurință prin fierberea pastailor crude la 70% preț de 10 minute. Uscarea sau congelarea nu pot distruge lectinele, avertizează experții. Iată câteva rețete sănătoase și ușor de preparat cu fasole verde:

FASOLE VERDE CU USTUROI

Ingrediente:

  • Fasole verde
  • Sare
  • Usturoi
  • Apă

Mod de preparare: Se spală fasolea și se pune la fiert. Separat, se face mujdeiul de usturoi, tocand usturoiul mărunt. Se adaugă un praf de sare după gust și apă din abundență. După fierbere, se scurge bine apă și se călește în două linguri de ulei, se adaugă mujdeiul de usturoi și se servește ca garnitură alături de o friptură de pui sau alte preparate.

FASOLE VERDE CU ROȘII ȘI USTUROI

Ingrediente:

  • 500 de gr de fasole verde
  • 500 de gr de roșii
  • O ceapă
  • Un ardei gras
  • O căpățână de usturoi
  • Ulei de măsline
  • 3-4 linguri de pesmet
  • 1-2 legături de pătrunjel
  • Piper și sare

Mod de preparare: Se fierbe fasolea în apă cu sare. Separat, se lasă la înăbușit ceapă tăiată mărunt împreună cu usturoiul și ardeiul tocat cuburi. Se adaugă peste fasolea fiartă. Aparte, de ia un vas și se unge cu puțin ulei de măsline, e tapetează cu puțin pesmet, apoi și așază jumătate din cantitatea de fasole verde, se pune și jumătate din cantitatea de roșii tăiate rondele. În cele din urmă se presară pesmet peste ingrediente, pătrunjelul tocat mărunt, iar apoi se așază și ultimul strat de fasole verde și rondele de roșii.

Se introduce vasul cu întregul conținut la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute. Se servește c atare sau ca garnitură la anumite preparate culinare, în funcție de gusturi.
Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult