Multe persoane care suferă de migrene pot avea, în egală măsură, amețeli sau vertij. Iar dacă această situație apare în mod regulat, este vorba despre ceea ce se numește migrenă vestibulară.
Pe lângă simptomele-cheie, mai sus menționate, migrena vestibulară poate include și:
Simptomele pot varia în intensitate, avertizează specialiștii, și pot apărea singure sau însoțite de dureri de cap.
Tot ei menționează și faptul că nu există cauze concrete cunoscute pentru apariția migrenei de tip vestibular, însă există numeroși factori declașantori, ca de pildă:
În momentul de față, nu există recomandări alimentare oficiale pentru migrena vestibulară. Cu toate acestea, experții susțin că o dietă de eliminare poate ajută progresiv la identificarea potențialilor factori declanșatori ai acesteia.
Dieta de eliminare durează în medie 5-6 săptămâni și este împărțită în două faze principale: eliminare și introducere.
În această etapă se exclud alimentele și băuturile asociate cu simptomele migrenei. Acestea sunt alcoolul, brânzeturile învechite, ciocolata, cafeaua și alte băuturi cu conținut bogat în cofeină, carnea procesată (mezelurile, șunca sau cârnații). Alte alimente care pot agrava simptomele, dar pentru care există mai puține dovezi de sprijin, sunt: roșiile, fasolea, lintea, nucile, semințele, peștele sărat și afumat, produsele lactate, supele la conservă, citricile, băuturile carbogazoase.
Chiar dacă faza de eliminare poate fi extrem de restrictivă, în continuare ne putem bucura de alimente sănătoase și delicioase, precum:
Întrucât dieta de eliminare este una restrictivă, această ar trebui urmată numai sub atentă supraveghere a unui profesionist din domeniul sănătății.
Așa numiții factori declanșatori ai migrenei vestibulare pot varia de la o persoană la alta. Dar există și câteva soluții de prevenție în accepțiunea medicilor, ca de pildă:
Surse: