Un cardiolog care a tratat mii de pacienți spune că unul dintre cei mai îngrijorători factori pentru sănătatea inimii este colesterolul crescut, iar soluția nu vine întotdeauna de la o pastilă, care poate avea efecte secundare.
Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în menținerea unui nivel normal de colesterol, iar dieta ideală din acest punct de vedere nu presupune prea multe schimbări.
Câteva mici îmbunătățiri în dietă pot reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge.
Iată care sunt alimentele pe care le consumă frecvent un cardiolog:
Fulgi de ovăz și tărâțe de ovăz – Fulgii de ovăz conțin multe fibre, inclusiv fibre solubile, care reduc absorbția colesterolului de către sistemul digestiv. De asemenea, fibrele ne ajută să evităm creșterile de insulină care pot mări nivelul colesterolului rău din sânge.
Migdale – Un studiu din 2018 a arătat că acestea pot reduce colesterolul LDL și pot menține un nivel optim de colesterol HDL (colesterolul bun).
Pe lângă migdale, alunele de pădure, nucile de macadamia, nucile și fisticul s-au dovedit bune în acest sens.
Semințele de chia – Ele oferă acizi Omega-3 din plin. Creșterea consumului de grăsimi sănătoase cu un gram pe zi a fost asociat cu o scădere de 16% a riscului de boli cardiovasculare.
Chiar dacă Omega-3 are un efect relativ mic asupra LDL, acestea pot ajuta la creșterea HDL și la scăderea trigliceridelor.
Broccoli -Studiile au demonstrat o conexiune între consumul de legume și reducerea riscului de boli de inimă.
Broccoli este, în mod particular, o sursă de fibre solubile, care fac minuni pentru colesterolul crescut. Alte legume benefice în acest sens sunt: spanacul, varza de Bruxelles și varza normală.
Pepenele verde – renunță la dulciuri și alege pepenele roșu, dacă vrei să scazi colesterolul. Acesta conține licopen, care are proprietatea de reduce colesterolul LDL și pe cel total.
De asemenea, fructe precum merele, strugurii, căpșunile, citricele și avocado sunt o variantă bună. Ele conțin pectină, o fibră solubilă care scade colesterolul LDL.
Sursa: CNCB