Dacă nu este tratată corespunzător, insolația poate afecta radical creierul, dar și alte organe vitale, iar în cazurile excepționale, poate duce chiar la deces. De aceea, pentru a putea recunoaște semnele și simptomele insolației, trebuie să înțelegem ce reprezintă, de fapt, această afecțiune, și care sunt factorii declanșatori.
Insolația reprezintă o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului, rezultat al expunerii prelungite la soare sau al efortului fizic la temperaturi ridicate. Aceasta poate apărea dacă temperatura corpului atinge sau depășește 40 de grade celsius. Atunci, situația devine critică pentru sănătate și ne poate amenința viața.
Principalele cauze ale insolației pot fi:
Acest tip de insolație apare de regulă la adulții în vârstă sau la persoanele cu boli cronice și se manifestă prin expunerea la temperaturi extrem de ridicate timp îndelungat.
În acest segment poate intra oricine face sport intensiv sau lucrează când e foarte cald afară, insolația fiind cauzată astfel de o creștere semnificativă a termperaturii corporale în condiții de vreme toridă.
În ambele cazuri, starea ar putea fi înrăutățită și dacă:
În unele situații, pacienții pot manifestă așa numitele simptome de epuizare termică, printre principalele semne ale acesteia regăsind:
Printre simptomele cele mai frecvente ale insolatiei, enumerăm și:
Insolația începe, de obicei, printr-o senzație de epuizare, avertizează specialiștii. Urmată imediat de instalarea simptomelor ce prevestesc gravitatea, simptome enumerate mai sus.
Epuizarea termică se asociază, de regulă, cu deshidratarea. Aceasta are două mecanisme de producere: unul prin pierderea apei având că simptome setea excesivă, starea de slăbiciune sau durerea de cap, uneori și pierderea cunoștinței sau pierderea de săruri având că simptome greață, vărsăturile repetate, amețeală și crampele musculare.
Șocul termic apare atunci când corpul depășește temperatura de 40 de grade celsius, afectând totodată și sistemul nervos central. Simptomele asociate sunt: durerea de cap excesivă, amețeala, confuzia sau dezorientarea, convulsiile, pielea roșie, fierbinte și uscată, slăbiciunea musculară și pulsul crescut.
Recomandată este, în primul rând, evitarea expunerii prelungite la temperaturi excesive, îndeosebi la persoanele cu risc crescut, ca de pildă copiii, bătrânii sau persoanele cu afecțiuni cronice.
Hainele de bumbac, deschise la culoare, sunt recomandate și ele, precum și evitarea consumului de băuturi alcoolice, energizante sau al cafelei. Specialiștii recomandă consumul adecvat de lichide (apă, ceai, suc de fructe proaspăt), dar și al fructelor și legumelor nestropite.
Surse: