Persoanele care se confruntă cu probleme de greutate pot apela la un balon gastric care umple o parte din stomac și, astfel, reduce supraalimentarea responsabilă de kilogramele în plus. Un astfel de balon gastric este Allurion, care prezintă un avantaj major, și anume că efectele secundare, cum ar fi crampele sau greața, sunt mult mai reduse în comparație cu baloanele de generație mai veche.
Despre modul în care funcționează acest balon gastric disponibil și în România, dar și despre importanța chirurgiei bariatrice și pericolul obezității la adulți și copii am discutat cu dr. Viorel Dejeu, șef departament Chirurgie Bariatrică și Metabolică, cu peste 1.500 de intervenții de chirurgia obezității efectuate anual.
CSID: De ce e atât de special acest balon gastric, cum funcționează?
Dr. Viorel Dejeu: Este o minunăție tehnică. Baloane gastrice există de mai mulți ani, însă nu unul atât de performant cum este Allurion. Nu este nevoie de anestezie generală, nici măcar de endoscopie. Procedura durează 10 minute. Pacientul înghite capsula-balon, ajunge în stomac, umplem balonul cu lichid și pacientul se reîntoarce la viața normală.
Un alt avantaj al lui constă în efectele secundare (crampe, greață) foarte discrete, în comparație cu baloanele de generație mai veche. L-am așteptat câțiva ani până a ajuns în România. A trecut prin mai multe etape de dezvoltare, și, în sfârșit, anul trecut am reușit să intrăm în posesia lui, în exclusivitate în România.
CSID: Câți pacienți ați tratat cu balonul Allurion și care sunt rezultatele pe care pacienții le pot avea urmând cu strictețe recomandările?
Dr. Viorel Dejeu: Avem deja peste 200 de pacienți care au sau au avut acest balon. Pacienții se pot aștepta să piardă între 10-20% din greutatea pe care o au.
Important de menționat e că nu este vorba doar despre un balon, ci despre un program în care pacientul intră. Avem o echipă excelentă de nutriționiști și psihologi care asistă pacientul în acest proces. Pe lângă efectele balonului în sine, îi ajutăm pe pacienți să învețe să se alimenteze sănătos și corect, în așa fel încât kilogramele pierdute să nu se întoarcă.
CSID: Ajung pacienții la dvs în ultimul ceas, atunci când problemele sunt mult acutizate și riscul de obezitate este foarte ridicat, sau sunt și pacienți care știu ce înseamnă prevenția și tratează problema mai din timp?
Dr. Viorel Dejeu: Voi începe prin a spune că sunt și pacienți care apelează la prevenție și care ajung la mine când încă nu e foarte târziu, adică să nu se pună problema de o intervenție chirurgicală, ci doar de balon gastric, însă procentul acestora nu e unul mare, din păcate.
În continuare, pare că suntem obișnuiți să lăsăm lucrurile pe ultima sută de metri, să neglijăm starea noastră de sănătate până apare un simptom sau chiar o boală, care să ne ridice semne de întrebare și care ne determină să mergem la medic.
În general, pacienții încearcă tot felul de diete, însă acestea sunt aproape de fiecare dată o capcană din care nu mai reușesc să iasă singuri. Cu cât încerci mai multe diete, cu atât metabolismul devine mai lent.
Există pe piață multe diete sau medicamente care nu au nimic cu medicina bazată pe dovezi. Obezitatea este foarte greu de învins și e nevoie de schimbări pe mai multe planuri, ca efectele să fie pe termen lung. Practic, ai nevoie de o echipă de specialiști care să te ghideze și să te susțină. Noi asta facem. Chiar și după o intervenție chirurgicală există riscul reîngrășării, dacă pacientul crede că operația e tot ce are nevoie.
CSID: Cât de în temă sunt românii cu chirurgia bariatrică la copii, în contextul în care crește pe zi ce trece prevalența obezității infantile?
Dr. Viorel Dejeu: În ultimii ani, chirurgia bariatrică a câștigat mult teren, fiind recunoscută la nivel internațional pentru efectele ei benefice. Mulți părinți apelează la noi, când dietele nu mai funcționează și greutatea copiilor lor a scăpat de sub control.
Din păcate, există o epidemie de obezitate în rândul copiilor și adolescenților. Operăm și adolescenți, după o pregătire și după o evaluare corespunzătoare nivelului lor de înțelegere. Cu cât revin mai devreme la greutatea normală, cu atât se dezvoltă mai armonios fizic și psihologic.
CSID: Care este importanța chirurgiei bariatrice în cazul pacienților cu risc să dezvolte probleme de sănătate? Cum le poate salva viața?
Dr. Viorel Dejeu: Obezitatea este o problemă gravă de sănătate. Nu este un neajuns estetic, cum greșit cred unii. Aduce cu sine multiple boli asociate, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, apneea de somn, crește frecvența unor cancere și lista poate continua. Toate acestea scad mult calitatea vieții pacientului.
Pacienții obezi, de pildă, trăiesc mai puțin decât cei normoponderali. Chirurgia bariatrică inversează toate aceste efecte nocive ale obezității, redându-i pacientului sănătatea și ameliorând semnificativ calitatea vieții. Cu ajutorul acestor intervenții chirurgicale, pacienții câștigă ani de viață, revenind la greutatea normală.