Care sunt semnele ce pot indica o boală cardiovasculară și ce analize sunt necesare în stabilirea diagnosticului. Explică dr. Alexandra Dumitru, medic cardiolog

  • Publicat:
Care sunt semnele ce pot indica o boală cardiovasculară și ce analize sunt necesare în stabilirea diagnosticului. Explică dr. Alexandra Dumitru, medic cardiolog

De Ziua Mondială a Inimii, marcată anual pe 29 septembrie, stăm de vorbă cu Dr. Alexandra Dumitru, medic specialist cardiolog, despre una dintre principalele probleme de sănătate în România, respectiv bolile cardiovasculare.

Aflăm mai multe despre simptomele bolilor cardiovasculare, care sunt tehnologiile moderne de diagnosticare și ce sfaturi putem urma în recuperarea medicală cardiologică.

La fiecare oră, 5 români sunt diagnosticați cu o boală de inimă

CSÎD: Care este rata de incidență a bolilor cardiovasculare în România? În ce stadii se prezintă pacienții la medicul cardiolog?

Dr. Alexandra Dumitru: Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate în România, iar datele statistice sunt foarte îngrijorătoare.

În fiecare oră 5 persoane sunt diagnosticate cu o boală cardiovasculară şi până la 8 din 10 decese premature au drept cauză o boală de inimă precum: boala cardiacă ischemică, infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral.

De cele mai multe ori pacienţii se prezintă tardiv la medicul cardiolog, în mare parte din cauza scăderii drastice a adresabilităţii la medic, dar şi pentru că aproximativ 40% din bolile cardiovasculare se instalează insidios, fiind extrem de silenţioase din punctul de vedere al simptomatologiei asociate.

Cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi cu o boală cardiovasculară atunci când se află în pragul unui eveniment fatal sau atunci când apar o serie de complicaţii conexe bolii de inimă.

Simptomele bolilor cardiovasculare

CSÎD: Care sunt primele semne/simptome legate de o potențială afecțiune a inimii și când trebuie să ne prezentăm în cabinetul de cardiologie?

Dr. Alexandra Dumitru: Bolile cardiovasculare se manifestă printr-o gamă foarte largă de semne şi simptome. Unul dintre cele mai importante semne de alarmă este durerea persistentă în piept, survenită pe fondul ischemiei cardiace, adică a lipsei de oxigenare a muşchiului cardiac.

Alte semne care se asociază cu patologia cardiovasculară sunt:

  • palpitaţiile
  • pierderea tranzitorie a conştienţei
  • fatigabilitatea excesivă
  • ameţeala
  • senzaţia de greaţă
  • edemele membrelor inferioare
  • durerea toracică
  • dificultatea în respiraţie

Pentru oricare dintre simptomele enumerate mai sus se recomandă un consult la medicul cardiolog. Indiferent de vârstă sau de obiceiurile zilnice, un consult de rutină la medic şi informarea corespunzătoare cu privire la factorii de risc cardiovasculari sunt considerate primul pas către prevenţia unei boli cardiovasculare.

Investigații și tehnologii smart în diagnosticul bolilor cardiovasculare

CSÎD: Cum pot fi investigate mai bine bolile cardiovasculare? Sunt smartwatch-urile o soluție pentru depistarea lor?

Dr. Alexandra Dumitru: Progresul tehnologiilor şi echipamentelor medicale face ca procesul de diagnosticare a bolilor cardiovasculare să fie unul suficient de facil şi rapid. Medicul cardiolog evaluează pacientul din punct de vedere clinic și, în funcţie de statusul biologic, recomandă o serie de investigaţii menite să stabilească diagnosticul de certitudine.

Astfel, începând cu electrocardiograma și ecografia cardiacă, efectuate în cabinetul cardiologic, și continuând cu investigații imagistice pentru un diagnostic cu certitudine (angiografie, angio CT artere coronare, scintigrama miocardică, rezonanţa magnetică cardiacă – RMN cardiac).

Tehnologia modernă şi răspândirea echipamentelor de monitorizare a frecvenţei cardiace sunt de mare folos pentru depistarea la timp a eventualelor boli cardiace.

De exemplu, cu ajutorul un smartwatch, fiecare dintre noi poate monitoriza bătăile inimii în fiecare moment al zilei, corelându-le foarte uşor cu gradul de efort depus la acel moment.

Sesizarea unor anomalii de adaptare a frecvenţei cardiace la activitatea fizică trebuie urmată obligatoriu de un consult cardiologic de specialitate.

Ce presupune recuperarea medicală cardiologică

CSÎD: În ce constă recuperarea medicală cardiologică? Care sunt etapele de urmat?

Dr. Alexandra Dumitru: Recuperarea cardiologică este un program special creat pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu o boală cardiovasculară (infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, intervenţii chirurgicale cardiace), cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea inimii.

Programele de recuperare cardiovasculară sunt individualizate pentru fiecare pacient în parte şi includ trei etape foarte importante:

  • Consilierea asupra activităţii fizice şi punerea în practică a unui program sportiv adaptat pacientului
  • Educaţia cu privire la riscurile asociate obiceiurilor nocive şi implementarea unui mod de combatere a factorilor de risc
  • Consilierea psihologică pentru a reduce sursele zilnice de stres

CSÎD: Ce sfaturi le oferiți pacienților pentru a preveni o boală cardiologică?

Dr. Alexandra Dumitru: Pentru a preveni o boală cardiologică, pacienţii trebuie încurajaţi să fie activi din punct de vedere fizic, să mănânce cât mai sănătos, să renunţe cât mai curând la fumat şi să reducă pe cât se poate consumul de alcool.

Conştientizarea obiceiurilor nocive şi înlocuirea lor cu opţiuni mai sănătoase reduc foarte mult riscul de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară şi pot feri pacienţii de o multitudine de situaţii neplăcute, costisitoare şi chiar potenţial fatale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult