Invitat în emisiunea „Față în Față”, realizată de publicistul și scriitorul Ion Cristoiu și publicată pe GANDUL.RO, medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a declarat că ne așteaptă un sezon lung de gripă, pentru care trebuie să ne pregătim din timp pentru a evita complicațiile.
Specialistul în boli infecțioase recomandă vaccinarea antigripală, izolarea în cazul infectării și, pe cât posibil, purtarea măștii de protecție în spațiile publice aglomerate. Putem afla dacă suntem infectați cu virusul gripal făcându-ne un simplu test pe care îl putem cumpăra de la farmacie.
Printre simptomele specifice gripei, medicul menționează: starea generală proastă, cu debut brusc, dureri musculare și de oase, dureri de ochi, de cap.
Astfel de simptome pot fi însă prezente și în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Pentru a le diferenția, singura metodă cu adevărat eficientă este testarea.
„În farmacii se găsesc atât teste COVID, cât și teste pentru gripă”, spune dr. Adrian Marinescu.
Deși gripa nu este la fel de transmisibilă precum noul coronavirus, nu trebuie să ignorăm măsurile de precauție: spălat pe mâini, mască de protecție, izolare în cazul infectării și vaccin gripal, care poate preveni formele severe de boală.
Totodată, trebuie ținut cont de faptul că și gripa poate cauza complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cu boli cronice.
Ministerul Sănătății a anunțat deja că a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier. Întreaga cantitate de vaccin va ajunge la direcțiile de sănătate publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie.
De asemenea, vaccinul împotriva gripei poate fi cumpărat și din farmacii, prețul fiind de aproximativ 50 de lei.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, copii și bătrâni din centrele de ocrotire, personal medical și personal medical din instituțiile de ocrotire pentru copii și bătrâni, precum și gravide.
„Știți că și de gripă se moare, chiar dacă se întâmplă mai rar, și acolo pot fi complicații. Gripa nu este la fel de contagioasă, cel puțin atunci când discutăm despre virusurile gripale în general. Dar un virus gripal dintr-un anumit sezon ar putea să sufere mutații și să fie la un moment dat diferit.
În principiu, și gripa poate să ducă la complicații, să ai pneumonie, cum se întâmplă și la COVID. Vom avea probleme cu gripa și trebuie să fim pregătiți. Trebuie să ne gândim că vine un sezon de gripă care va fi lung, va dura, foarte probabil, până la sfârșitul lunii aprilie anul viitor”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
Emisiunea integrală „Față în Față” cu Ion Cristoiu poate fi urmărită mai jos.