Dacă există un lucru pe care ni-l dorim cu toții, este să ne trezim în fiecare dimineață simțindu-ne împrospătați și gata să înfruntăm ziua. Din păcate, cei mai mulți nu se simt așa atunci când alarma se declanșează. Somnul ajută creierul și ne ajută să rămânem activi și vigilenți pe tot parcursul zilei. Lipsa calității somnului poate avea un efect grav asupra sistemului imunitar, a nivelului de stres, a tensiunii arteriale și a sănătății cardiovasculare.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă cel puțin șapte ore de somn pe noapte, iar cea mai bună soluție este să vă faceți pur și simplu mai mult timp pentru odihnă. Cu toate acestea, somnul este o chestiune complexă și nu doar durata somnului este importantă.
Deși pot exista probleme fizice care pot afecta calitatea somnului pe care îl avem – cum ar fi apneea în somn, refluxul gastric sau chiar alergiile sezoniere – există lucruri pe care le putem începe astăzi pentru a ne ajuta diminețile să devină mai energice. Iată șase moduri prin care vă puteți îmbunătăți somnul profund și puteți obține nopți de odihnă benefice:
A merge la culcare și a te trezi la o oră similară în fiecare zi (da, aceasta include și weekendurile) permite ceasului tău intern să se adapteze la o rutină. Nu ezita să-ți creezi un program corespunzător nevoilor tale, astfel încât diminețile să devină momentul preferat al zilei.
Cercetările arată că anumite substanțe pe care le consumăm zi de zi ne pot îngreuna somnul și totodată, pot afecta calitatea acestuia. O primă substanță pe care ar trebui să o excludem este cofeina. Deși poate să nu fie o surpriză, același lucru este valabil și pentru nicotină și alcool. Aceste substanțe pot provoca tulburări severe de somn și pot afecta calitatea acestuia.
Zgomotul, lumina, traficul și poluarea vă pot afecta somnul. Asigură-te că ai un mediu odihnitor și limitează distragerea atenției. Montează perdele care blochează lumina, oprește dispozitivele electronice cu o oră sau două înainte de culcare și pregătește un spațiu confortabil pentru dormit. În esență, faceți orice vă stă în putință pentru a avea un mediu de dormit primitor, confortabil și relaxant. Un mediu confortabil va fi întotdeauna bun pentru un somn reparator.
Obiceiurile tale alimentare nocturne ar putea contribui la insomnie. Ori de câte ori mănânci, este eliberat un hormon numit insulină. Acest lucru interferează cu ritmul nostru circadian (ceasul intern al corpului) și care declanșează starea de veghe în creier. Mâncând în mod regulat înainte de culcare, întârziați începutul somnului. Pentru a evita acest lucru, încercați să eliminați gustările nocturne și luați o cină devreme.
Meditația este o tehnică care vă permite să eliminați stresul, un factor major în tulburările de somn. Cercetările au arătat că doar câteva minute de meditație în fiecare zi pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului.
Cel mai bun mod de a afla dacă dormi suficient și dacă ai un somn odihnitor este urmărirea acestuia. Indiferent dacă alegeți o aplicație pe telefon sau un jurnal clasic, urmărirea tiparelor de somn este crucială. Informațiile importante de urmărit ar putea include ora la care te-ai culcat, de câte ori te-ai trezit noaptea, câte reprize de somn ai avut în timpul zilei, dar și aportul tău de cofeină. Uneori, trebuie să ni se reamintească de ce este important un somn odihnitor, iar păstrarea unui jurnal de somn poate fi de mare ajutor în această situație.
Sursa: discovermagazin.com, neuropeakpro.com