Nu combina niciodată aceste medicamente! Care este pericolul la care te expui

3 combinații de medicamente care îți pot pune în pericol sănătatea - evită-le cu orice preț!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu combina niciodată aceste medicamente! Care este pericolul la care te expui
Sursa foto: Shutterstock

Cu cât iei mai multe medicamente, cu atât riscul de apariție a reacțiilor adverse este mai mare. Însă un lucru pe care prea puțini oameni îl știu este că anumite combinații de medicamente pot fi extrem de periculoase. Spre exemplu, știai că dacă iei ibuprofen cu warfarină, un medicament anticoagulant care previne formarea cheagurilor de sânge, riști să faci hemoragie digestivă?

Descoperă 3 combinații de medicamente pe care ar trebui să le eviți pentru a preveni reacțiile adverse grave.

Antidepresive și suplimente cu sunătoare

Asocierea antidepresivelor cu suplimente sau ceaiuri pe bază de sunătoare este contraindicată, avertizează medicii. Sunătoarea este un remediu folosit frecvent pentru ameliorarea depresiei, anxietății, tulburării obsesiv-compulsive sau ADHD.

Totuși, nu trebuie administrată în paralel cu medicamente antidepresive, deoarece se poate produce un fenomen periculos, respectiv excesul de serotonină, denumit sindrom serotoninergic sau toxicitate de serotonină, care poate fi fatală dacă nu este tratată prompt, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Printre semnele ce pot indica exces de serotonină se numără: frisoanele, diareea, rigiditatea musculară, convulsiile, pulsul accelerat, agitația, transpirația abundentă, senzația de greață, dezorientarea.

În unele cazuri, sindromul serotoninergic poate fi fatal, așa că discută neapărat cu medicul înainte de a lua suplimente cu sunătoare împreună cu medicamente antidepresive. 

Ibuprofen cu warfarină

Pastilele cu ibuprofen fac parte din „arsenalul” oricărui român care se confruntă cu diverse dureri, de la cele de dinți, menstruale, de cap sau musculare.

Însă mare atenție dacă urmezi în paralel un tratament cu anticoagulante (medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge), în special warfarină!

În asociere, ibuprofenul și warfarina cresc riscul de hemoragie digestivă, deoarece ambele subțiază sângele și cresc riscul de sângerare, se arată într-un studiu din 2020 publicat în revista Thrombosis and Haemostasis.

Dacă ai totuși nevoie de un medicament pentru ameliorarea durerii, medicii recomandă administrarea de paracetamol, care nu are același efect de subțiere a sângelui precum aspirina, ibuprofenul sau alte antiinflamatoare nonsteroidiene.

Atenție – dozele zilnice repetate de paracetamol combinate cu un consum mare de alcool (peste un pahar la femei, peste două pahare la bărbați) pot duce la toxicitate hepatică!

Diuretice cu suplimente de calciu

Asocierea diureticelor tiazidice (recomandate frecvent ca tratament de primă linie pentru hipertesiunea arterială) cu suplimentele de calciu este contraindicată, deoarece există riscul apariției insuficienței renale.

Printre simptomele care pot semnala o problemă se numără greața, vărsăturile, confuzia și amorțeala la nivelul membrelor, se arată într-un studiu publicat în Journal of Medical Sciences.

De asemenea, pacienții care urmează tratament cu diuretice tiazidice trebuie să limiteze consumul de alimente care conțin foarte mult calciu (exemple: brânză, migdale, smochine, tofu, chia, sardine, cereale sau suc de portocale fortificat etc.).

Exemple de medicamente diuretice tiazidice sunt: indapamida, clorotiazida, hidroclorotiazida, metilclotiazida, politiazida, bendroflumetiazida, etolazona, clortalidona.

Utilizarea diureticelor tiazidice este adesea limitată de efectele secundare metabolice ale acestor agenţi, precum hiponatremia, hipopotasemia şi rezistența la insulină, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Hypertension.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult