Cum îți este afectată pielea de hormoni?

Hormonii pot avea un impact deosebit de mare asupra tenului tău la orice vârstă. Descoperă cum îți este afectată pielea.
  • Publicat:
Cum îți este afectată pielea de hormoni?
Cum îți este pielea afectată de hormoni? sursa foto: Shutterstock

Schimbările apărute la nivelul pielii pot fi foarte greu de înțeles. Nu există un aspect standard al pielii tale, deoarece se va schimba pe măsură ce îmbătrânești și treci prin diferite etape. Pielea ta se poate schimba, de asemenea, ca urmare a expunerii la mediu, sau din cauza bolilor și a alimentației. 

Pe lângă impactul pe care îl au asupra pielii, fluctuațiile hormonale pot schimba starea de spirit, fertilitatea, ovulația sau dorința sexuală. În cazul în care hormonii îți produc mult prea multe probleme, nu ezita să apelezi la un medic specialist. El este cel mai în măsură șă-ți ofere păreri sincere și credibile.

Ce este acneea hormonală?

Acneea reprezintă cea mai frecventă afecțiune a pielii și poate apărea la orice vârstă. Aproximativ 5% dintre femei și 1% dintre bărbați cu vârste de până la 25 de ani suferă de această afecțiune. Acneea hormonală poate include modificări ale pielii precum:

∙ coșuri

puncte negre

puncte de grăsime

∙ chisturi

Ce cauzează apariția acneei hormonale?

Studiile atestă că acneea apare, de cele mai multe ori, din cauza excesului de sebum care, în cantități prea mari, provoacă neplăceri la nivelul tenului. Lipidele în exces nu face decât să înfunde porii pielii și implicit, să hrănească microbi și bacterii dăunătoare. Hormonii pot avea un efect negativ asupra cantității de sebum produs. Acneea hormonală apare din cauza schimbărilor hormonalecare survin odată cu:

menstruația

sindromul ovarelor polichistice

menopauza

∙ nivelul crescut de androgeni

Cum îți afectează hormonii pielea?

Pielea are în structură glande mici, numite glande sebacee. Rolul acestora este de a secreta sebum care ajută la menținerea pielii sănătoase. Aceste glande au receptori pe ele care răspund la hormonii tăi, inclusiv estrogenul și testosteronul.

Glandele sebacee sunt foarte sensibile la androgeni precum testosteronul. Cu cât sunt mai mulți androgeni în sânge, cu atât cantitatea de sebum produsă este mai mare.

Atât bărbații, cât și femeile produc androgeni, în special în timpul pubertății ceea ce poate duce la piele grasă în această perioadă.

De asemenea, se crede că estrogenul afectează cantitatea de sebum pe care o producem, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. La doze foarte mari, estrogenul oprește producția de sebum. De asemenea, estrogenul:

∙ crește producția de colagen, menținând pielea grasă;

∙ ajută la hidratarea pielii;

∙ ajută la vindecarea rănilor

Efectele ciclului menstrual asupra pielii

A devenit ceva normal ca femeile să aibă acnee pe față, mai ales înainte de apariția ciclului menstrual. Acest lucru este asociat cu faptul că nivelul de estrogen scade. De obicei, micile imperfecțiuni apărute pe piele vor dispărea după menstruație și creșterea nivelului de estrogen.

Studiile nu vin cu dovezi clare despre motivul pentru care nivelul scăzut de estrogen cauzează acest lucru. Dar de vină ar putea fi:

∙ echilibrul precar dintre nivelul de estrogen și progesteron în această fază a ciclului;

∙ faptul că nu există destul estrogen care să oprească glandele din a mai produce sebum în exces

Efectele menopauzei asupra pielii

Odată ce te aproprii de momentul menopauzei, nivelul hormonal scade. De aceea, în cazul femeilor ce au atins pragul menopauzei, apar diferite schimbări la nivelul tenului. Printre acestea se numără:

piele uscată și iritată;

∙ acnee;

∙ apariția ridurilor.

sursa: thriva.com, helloclue.com 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult