The 5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction- produsele fără fum, alternativa mai puțin nocivă prin ochii cercetătorilor

Evenimentul The 5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction a avut loc în perioada 21-22 septembrie 2022, în Grecia, Atena.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Evenimentul The 5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction a avut loc în perioada 21-22 septembrie 2022, în Grecia, Atena, ocazie cu care oamenii de știință, specialiști în sănătate și politici publice s-au întâlnit pentru a analiza ultimele cercetări care au la bază produsele fără fum. Specialiștii prezenți au pus accentul pe rezultatele obținute în urma studiilor pentru a livra cele mai eficiente strategii de sănătate cu scopul de a reduce incidența bolilor cauzate de fumul țigărilor convenționale.

Peste 240 de participanți din 41 de țări au luat parte la Summit-ul din acest an (The 5th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction), atât fizic, cât și virtual, ocazie cu care și-au împărtășit cunoștințele cu privire la consumul produselor fără fum, dar și rezultatele cercetărilor care atestă că acestea pot reduce consumul de tutun și nicotină. În timpul sesiunilor, specialiștii au subliniat și clarificat riscurile și beneficiile produselor fără fum, dar în special s-a punctat modul în care acestea ajută la reducerea cazurilor de deces produse de țigările convenționale.

Majoritatea cazurilor de deces sunt asociate fumatului, acest obicei nociv fiind vinovat pentru apariția numeroaselor afecțiuni precum cardiopatie ischemică, boli cronice respiratorii, boli cardiovasculare sau cancer pulmonar.

Evenimentul a fost împărțit pe două zile de pannel-uri în care au fost prezentate studii și dovezi științifice, dar și date asociate tinerilor fumători sau persoanelor care nu au fumat niciodată țigări convenționale, ci doar produse fără fum. Speakerii au pus accentul pe modul în care produsele fără fum ar putea ajuta la renunțarea la fumat sau cel puțin la reducerea fumatului și numărului deceselor. În plus, un alt subiect pe care specialiștii s-au axat a fost strategiile pe care reprezentanții fiecărei țări le-ar putea adopta pentru a reduce aceste aspecte nocive.

Noua Zeelandă, un exemplu de succes

Un exemplu de succes cu privire la controlul fumatului este considerată Noua Zeelandă. Implementată în 1990, acțiunea de reducere a fumatului a fost una progresivă în vederea efectelor dăunătoare ale acestui obicei nociv. Prevalența a fost redusă de la 27% în 1992, la 18.4% în 2011-2012, iar mai apoi la 10.9% în 2020-2021, fiind una dintre cele mai mici prevalențe din lume.

„Pentru țările care vor să ia Noua Zeelandă ca model de urmat este foarte important să înțeleagă că guvernul a început să reducă fumatul în special prin educație și restricții în publicitate. În anul 1963, reclamele la produsele din tutun au fost interzise atât la televizor, cât și la radio. În 1979 a fost introdusă taxa pentru tutun, iar zece ani mai târziu, Noua Zeelandă a fost prima țară din lume care a implementat o strategie menită să reducă fumatul. Ulterior, fumatul a fost interzis în tot mai multe zone, inclusiv în exterior”, explică Marewa Glover, Director al Centrului de Excelență în Cercetare din Noua Zeelandă.

Prin reglementările introduse privind utilizarea produselor de vapat, scopul este de a reduce expunerea nefumătorilor la efectele pe care fumul le are asupra sănătății, acesta de cele mai multe ori provenind de la fumătorii de țigări convenționale. Mai mult, îmbunătățirea sănătății publice prin restricționarea promovării acestor produse dăunătoare ajută la descurajarea fumatul, în special în rândul copiilor și tinerilor. Totodată, fumătorii sunt încurajați să renunțe la acest obicei nociv.

De asemenea, Dr. Marewa Glover explică în prezentarea sa că prin aceste reglemetări, fumătorii sunt sprijiniți să înlocuiască țigările convenționale cu alternative mai puțin dăunătoare. Printre soluții mai sunt incluse și minimizarea numărului de retaileri de tutun, dar și reducerea vârstei care permite achiziționarea produselor din tutun. Dacă acum vârsta la care îți poți achiziționa țigări convenționale este de 18 ani, Noua Zeelandă își propune ca începând cu anul 2027, să incrementeze anual.

Soluții pentru reducerea riscurilor produse de fumat

Numărul fumătorilor diferă de la o țară la alta, iar la baza acestor discrepanțe stau mai mulți factori. Helen Redmond, prof. asist. adjunct, (SUA) spune în prezentarea sa că printre aceștia se numără și statutul socio-economic și educațional. Mai mult, diferențele sunt vizibile și în privința numărului de fumători care își doresc să renunțe la acest obicei nociv și rata de succes. O contribuție asupra ratei de succes și controlul fumatului o au și taxele adăugate.

La rândul său, Prof. Dr. Rafael R. Castillo (Filipine), susține că 7 din 10 filipinezi și-ar dori să renunțe la fumat, dar doar 4% dintre cei care au fumat în ultimele 12 luni au reușit să renunțe la acest obicei nociv. Discrepanțele nu apar doar în privința numărului fumătorilor, ci și în privința riscurilor și beneficiilor consumului de produse alternative. Mai exact, printre beneficii se numără reducerea morbidității și mortalității în rândul fumătorilor și persoanelor care nu reușesc să se lase de fumat, în timp ce riscul cel mai mare este acela de a aduce pe piață o nouă generație a produselor cu tutun.

Potrivit Prof. Dr. Rafael R. Castillo, renunțarea la fumat este singura modalitate prin care pot fi prevenite problemele de sănătate asociate acestui obicei nociv. Din păcate, doar 30%-40% dintre fumători reușesc să renunțe la fumat, atât prin sprijin psihologic, cât și farmaceutic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult