”Diabetul zaharat este o boală metabolică, cronică care apare atunci când insulina, produsă de pancreas, este în cantitate insuficientă sau când aceasta nu este folosită corespunzător – nu preia glucoza pentru a o introduce în celulă. Glucoza rămâne în sânge având ca și corespondent în analizele de laborator creșterea glicemiei” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe ultrasonografie computerizată generală.
CSÎD: De câte tipuri este diabetul?
Dr. Laura Panait: Diabetul zaharat, în funcție de mecanismul de producere, poate fi de două tipuri:
Diabet zaharat de tip 1
Diabet zaharat de tip 2
CSÎD: Ce diferențe există între tipurile de diabet?
Dr. Laura Panait:Diabetul zaharat de tip 1 – producția de insulină de către pancreas este scăzută sau insuficientă. Acest tip de diabet se dezvoltă din copilărie cel mai frecvent
Diabetul zaharat de tip 2 – insulina este produsă de către pancreas în cantitate normal, dar nu este folosită corespunzător (defect la nivelul receptorilor) pentru intrarea în celule. Acest tip de diabet apare mai frecvent la maturitate și este frecvent asociat cu obezitatea.
CSÎD: Ce este diabetul gestational?
Dr. Laura Panait:Diabetul gestațional – apare în timpul sarcinii și necesită o atenție deosebită având în vedere, atât impactul asupra mamei, cât și asupra fătului.
CSÎD: Se poate trata definitiv diabetul?
Dr. Laura Panait: În diabetul zaharat de tip 1 pacientul are nevoie de tratament cu insulină în doze ajustabile în funcție de nivelul glicemiei.
În diabetul zaharat de tip 2, dieta și sportul ajută foarte mult fiind completate de medicamente în funcție de nivelul glicemiei/ hemoglobinei glicozilate (parametri biologici necesari monitorizării bolii)
CSÎD: Ce semne și simptome au diabeticii?
Dr. Laura Panait:Primele simptome care ne trimit la investigații specifice diabetului sunt:
Odată cu avansarea bolii, apar semnele și simptomele afectării de organe: