Boala contagioasă care se transmite prin tuse sau strănut cu aproape o săptămână înainte de apariția simptomelor. Sunt afectați cu precădere copiii sub 10 ani

  • Publicat:
Boala contagioasă care se transmite prin tuse sau strănut cu aproape o săptămână înainte de apariția simptomelor. Sunt afectați cu precădere copiii sub 10 ani
Sursa foto: Shutterstock

În sezonul rece, de toamnă-iarnă, scarlatina, o boală infecto-contagioasă acută a copilăriei, întâlnită frecvent la copiii cu vârsta mai mică de 10 ani, atinge o incidență maximă, avertizează medicii. Boala se produce, de obicei, în focare familiale sau colectivități.

Dr. Radu Septimiu Sușa, medic rezident boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, explică modul de transmitere a scarlatinei, simptomele și modul în care se tratează.

Cum se transmite scarlatina și cât timp ești contagios

Boala se transmite foarte ușor de la o persoană la alta pe cale aerogenă, în urma unui contact direct (tuse, strănut). Foarte rar se poate transmite și prin obiecte contaminate.

Poarta de intrare este faringiană. Bolnavul de scarlatină este contagios cu 5-6 zile înainte de debutul bolii, de apariția primelor simptome.

Contagiunea dispare la 1-2 zile după începerea tratamentului, dar, în cazul în care nu se administrează antibiotic, persoanele infectate pot transmite boala încă 2-3 săptămâni.

Ce simptome dă scarlatina

„Scarlatina este determinată de anumite tulpini toxigene de Streptococ B hemolitic, de grup A, și se manifestă clinic prin exantem (pete punctiforme sau miliare roșii, congestive, cu diametrul sub 1 cm, uneori ușor reliefate), enantem (erupție tegumentară, bucală sau faringiană), febră, totul însoțit de o alterare a stării generale de sănătate”, spune dr. Sușa.

Din punct de vedere clinic, scarlatina prezintă următoarele manifestări:

  • Incubația: 1-5 zile și este complet asimptomatică
  • Debutul: deseori brusc
  • Simptome: febră, frisoane, alterarea stării generale, cefalee, odinofagie (înghițire dureroasă), disfagie (dificultate la înghițire), greață, vărsături, dureri abdominale
  • erupție micro-papulo-eritematoasă, „măruntă”, aspră la pipăit, dispare la presiune; apare într-un singur puseu, la 24-48 de ore de la debutul bolii; este mai evidentă la nivelul gâtului, toracelui, abdomenului, feselor și feței interne a membrelor;
  • nu este pruriginos și pălește după 24-48 de ore, iar după 4-5 zile începe descuamarea
  • descuamarea este mai evidentă la nivelul palmelor și tălpilor, de unde se pot desprinde lambouri („în mănușă” sau „în ciorap”)
  • alte manifestări: faringe intens congestionat, roșu ca flacăra, amigdale hipertrofice, edemațiate, cu sau fără depozite purulente („pultacee”)
  • în prima zi – limba este saburală (acoperită de depozite albicioase, care se detașează ușor, fiind comparată cu o „limbă de porțelan”)
  • a doua zi – limba se descuamează de la vârf și marginile laterale către bază, căpătând aspectul de „limbă cu margini roșii”

Perioada de convalescență începe după încheierea ciclului lingual, dispariția erupției și apariția descuamării, având o durată de 2-3 săptămâni.
Complicațiile pot fi cardiace, renale, articulare, complicații post-streptococice.

Tratamentul scarlatinei

Tratamentul scarlatinei constă în igienă corectă, dietă adecvată (regim lacto-hidro-zaharat pe perioada acută), izolare și repaus la pat minimum 7 zile.

Tratamentul etiologic presupune administrare de antibiotic (penicilină G injectabil, penicilină V oral) și medicamente simptomatice (antitermice, antiinflamatoare, antialgice), la recomandarea medicului.

Profilaxia scarlatinei presupune izolarea timp de minimum 7 zile. Totodată, este necesară declararea nominală a cazului în vederea realizării anchetei epidemiologice de focar. Întoarcerea în colectivitate se va face la 2 săptămâni după externare, cu un exsudat faringian negativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult