5 obiceiuri care declanșează candidoza vaginală. Și femeile care nu au contacte sexuale se pot infecta!

  • Publicat:
5 obiceiuri care declanșează candidoza vaginală. Și femeile care nu au contacte sexuale se pot infecta!
Sursa foto: Shutterstock

Candidoza vaginală este o infecție fungică produsă de Candida albicans și care afectează aproximativ 3 din 4 femei. Principalele simptome ale infecției constau în iritații la nivelul vulvei, mâncărime intensă și secreții albe, brânzoase, care nu au miros neplăcut. Astfel de neplăceri pot fi evitate dacă renunțăm la unele obiceiuri care favorizează înmulțirea ciupercii Candida albicans. 

Dr. Roxana Brătescu, medic obstetrică-ginecologie, explică în mai multe postări pe contul oficial de TikTok care sunt cauzele candidozei, simptomele și modul de tratament.

Ce semne dă candidoza vaginală

Printre cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale, potrivit dr. Roxana Brătescu, se numără:

  • pruritul în zona inghinală (mâncărimea)
  • eritem (o roșeață intensă în zona intimă)
  • secreție de culoare albă, având textură brânzoasă, dar care nu miroase urât

Medicul atrage atenția că și femeile care nu au contacte sexuale se pot infecta, deoarece Candida albicans face parte din flora vaginală normală. Orice perturbare a florei vaginale duce la înmulțirea bacteriilor și ciupercilor, așa cum este Candida.

Pentru a vedea exact tipurile de scurgeri vaginale, inclusiv cea specifică infecției candidozice, urmăriți clipul video de mai jos.

Tratament pentru candidoza vaginală

În majoritatea situațiilor, candidoza vaginală se tratează cu o singură doză de medicament (fluconazol). Totuși, sunt situații când candidoza vaginală poate necesita un tratament mai intensiv, cu alte medicamente sau cu doze repetate la 3 zile.

Pentru ameliorarea mâncărimii și roșeții, medicul ginecolog mai poate recomanda aplicarea de unguente/creme topice care au în compoziție clotrimazol. Acestea trebuie aplicate de 1-3 ori pe zi, pe zona afectată a pielii (de exemplu de la vagin spre anus).

Cum prevenim infecția cu Candida

Una dintre principalele cauze ale candidozei vaginale este dușul intravaginal, un obicei pe care multe femei îl au în continuare, din păcate.

De asemenea, un factor declanșator al candidozei vaginale este și consumul nejustificat de antibiotice. Așadar, evită-le dacă nu ai cu adevărat nevoie de ele!

Medicul menționează și de absorbantele schimbate prea rar la menstruație sau de folosirea unor absorbante sau tampoane care conțin parfum și dezechilibrează flora vaginală. Lucru valabil și în cazul gelurilor intime parfumate!

Nu în ultimul rând, printre cauzele candidozei vaginale se numără și consumul excesiv de zahăr. Cu cât mănânci mai multe dulciuri, cu atât riscul de înmulțire a ciupercii Candida albicans este mai mare. În concluzie, redu cantitatea de zahăr dacă vrei să eviți candidoza vaginală.

@dr.roxanabratescu

Candida este o ciupercă care poate trăi în corpul nostru. De obicei, o provocăm sa se multiplice mâncând alimente cu conținut crescut de zahăr sau luând antibiotice pentru o infecție. De obicei nu este un motiv de îngrijorare, chiar o putem preveni dacă avem grijă de corpul nostru. Haide să aflăm împreună cum putem face asta. #fy #fyp #5pasidebine #misiuneatiktok #foryou #foryoupage #candidaalbicans #candida #prevention #body #info #know #knowledge

♬ original sound – Dr Roxana Bratescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult