În timpul sarcinii și după naștere, multe femei se confruntă cu cel puțin un anumit grad de urinare involuntară, numită incontinență urinară. Aceasta este foarte frecventă, dar există strategii care pot ajuta la gestionarea și la diminuarea ei.
Pierderea controlului vezicii urinare poate avea loc în timp ce râzi, strănuți, tușești sau efectuezi o activitate obositoare. Unele femei se confruntă cu scurgeri urinare asociate cu urgența, acea senzație de „trebuie să merg acum la baie”. Altele se confruntă cu ambele tipuri de scurgeri.
Aflăm de ce apare incontinența urinară după naștere și ce remedii sunt de ajutor de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.
Poți da vina pentru acest simptom postpartum comun pe mușchii slăbiți de sarcină și de naștere din jurul vezicii urinare și pelvisului, care pot să controleze mai greu fluxul.
În plus, pe măsură ce uterul se micșorează în săptămânile care urmează nașterii, acesta se așază direct pe vezica urinară, comprimând-o și făcând mai dificilă oprirea fluxului.
Schimbările hormonale din timpul sarcinii și după aceasta pot afecta și ele vezica urinară.
Poate dura câteva săptămâni sau chiar luni până când incontinența urinară după sarcină dispare și îți recâștigi controlul complet al vezicii urinare, deși există măsuri pe care le poți lua pentru a-l recupera mai repede.
Urmează aceste sfaturi pentru a îmbunătăți controlul vezicii urinare.
Sunt una dintre cele mai bune modalități de a-ți întări planșeul pelvin atât în timpul sarcinii, cât și postnatal. Încearcă să lucrezi până la trei seturi de câte 10 exerciții Kegel pe zi, ținând fiecare strângere timp de 10 secunde în timp ce stai în picioare.
De asemenea, le poți folosi ca o ultimă linie de apărare atunci când simți nevoia să tușești, să strănuți, să râzi sau să ridici ceva greu.
Urinează la fiecare 30 de minute (înainte de a simți nevoia) și apoi încearcă să prelungești în fiecare zi intervalul de timp dintre ieșirile la baie.
În timp, antrenarea vezicii urinare te poate ajuta să ajungi la ceea ce se consideră a fi intervale de urinare mai normale, la fiecare 3-4 ore în timpul zilei și la 4-8 ore noaptea.
Acest lucru te poate ajuta să eviți constipația după sarcină, astfel încât intestinele pline să nu pună o presiune suplimentară asupra vezicii urinare.
Deși ar trebui să continui să bei cel puțin opt pahare de lichide în fiecare zi (reducerea apei pentru a controla urinarea nu face decât să te facă vulnerabilă la deshidratare și la infecții ale tractului urinar), s-ar putea să îți fie de ajutor să limitezi aportul de lichide în jurul orei de culcare, dacă te confrunți cu incontinență în timpul nopții.
Cafeaua, citricele, roșiile, băuturile răcoritoare și alcoolul trebuie evitate, deoarece îți pot irita vezica urinară și pot face ca urinarea să fie mai greu de controlat.
Acestea ajută la absorbția scurgerilor de urină.
Kilogramele în plus pot pune o presiune suplimentară asupra vezicii urinare.
Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva săptămâni și după ce ai încercat unele dintre strategiile de mai sus, adresează-te medicului.