Singurătatea este dureroasă. Mulți dintre noi am experimentat acest sentiment, mai ales în carantină. Cel mai important lucru de reținut este că nu ești niciodată singur și există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a te înveseli.
Tehnologia a contribuit la menținerea interacțiunilor interumane și a reprezentat o cale ușoară și la îndemână de a rămâne permanent conectați unii cu ceilalți. Pe lângă beneficiile de comunicare pe care tehnologia ni le oferă, întâlnim și aspect mai puțin favorabile. Momentele reale de interacțiune umană pot deveni, din păcate, din ce în ce mai rare.
Iată 5 modalități prin care poți combate singurătatea:
Un prim pas în depășirea sentimentului de singurătate este să realizezi felul în care te simți și impactul pe care îl are acest sentiment asupra vieții tale. Încearcă să vorbești cu un terapeut. Te va învăța să depăsești acele gândurile care îți accentuează sentimentului de singurătate.
∙ Descoperă dacă la locul tău de muncă există un program de asistență pentru angajați. Este un program benefic pentru angajații cu probleme personale sau cu probleme de muncă. Participă cu încredere.
∙ Vorbește cu prietenii tăi sau cu familia. Lasă-i să știe cu ce probleme te confrunți. Dacă ești în suferință din cauza unei relații recent încheiate, dacă ți-ai pierdut locul de muncă, dacă te-ai mutat într-un oraș nou sau dacă te confrunți cu alte probleme care ți-au creat această stare de singurătate, lasă-i să le descopere astfel încât să poată contribui într-un mod pozitiv asupra ta.
Lumea online-ului poate fi precum o sabie cu două tăișuri. Mediul online este o cale neamenințătoare de a ne conecta cu cei dragi. Jocurile de tip multiplayer, platformele sociale și chiar și cele matrimoniale pot fi considerate modalități de interacțiune umană. Acestea pot fi preferate de un număr mare de persoane.
Sunt benefice rețelele sociale atunci când te confrunți cu sentimente de singurătate?
Pentru unii oameni, rețelele sociale nu fac decât să accentueze sentimentul de singurătate. Spre exemplu, rețelele sociale pot aduce în prim plan iluzia unei vieți lipsite de orice aspect negativ. Viețile lipsite de momente dificile sunt inexistente și trebuie să fii în permanență conștient de acest aspect. Nu le lăsa să-ți provoace sentimente de singurătate. Nimic din ce vezi nu este complet real.
Activitățile de voluntariat pot fi considerate modalități eficiente de a te simți mai puțin singur. Oferă o contribuție prin timpul și energia de care dispui, lucrând alături de alții pentru o cauză nobilă. Activitățile de voluntariat sunt considerate benefice în reducerea stresului sau depresiei. Mai mult de atât, te pot ajuta să întâlnești noi prieteni și să dezvolți noi relații. Un sentiment de fericire, împlinire și conexiune cu ceilalți este o altă modalitate de a nu te mai simți singur.
Pe lângă energia pe care ți-o dau interacțiunile cu cei din jur, nu ignora puterea pe care ți-o pot oferi sportul, mâncarea sănătoasă, odihna și meditația.
∙ Sportul contribuie la secreția de endorfine în creier, considerate a fi hormonii fericirii.
∙ O dietă sănătoasă poate contribuie la sănătatea ta mintală. O dietă bogată în zahăr și alți conservanți poate avea un impact negativ asupra sănătății tale fizice și emoționale.
∙ Calitatea somnului este strâns legată de sănătatea emoțională. Somnul insuficient sau de proastă calitate poate agrava sentimentele de singurătate și izolare. Dacă te lupți cu singurătatea, încearcă să investești în calitatea somnului tău și fă-ți un program bine pus la punct. Poți începe prin a limita zahărul și cofeina înainte de culcare și prin a opri dispozitivele digitale. Asigură-te că ai parte de un somn liniștit și odihnitor.
Sentimentul de singurătate îți consumă din energie și te poate face să simți că va dura pentru totdeauna. Singurătatea se va sfârși doar în cazul în care ești dispus să o combați. Alege din aceste 5 modalități prin care poți lupta cu singurătatea, cunoaște oameni noi și simte-te conectat.
Surse: cigna.com, greatergood.berkeley.edu, ditchthelabel.org