Într-o postare informativă pe platforma atelieremedicale.ro, dr. Cătălina Panaitescu, medic instructor de medicină de familie, explică motivul pentru care comprimatele trebuie înghițite exact așa cum sunt, nu pisate, nu mestecate și nici desfăcute, așa cum unele persoane procedează în mod greșit în cazul capsulelor.
Medicul spune că sfărâmarea comprimatelor sau desfacerea capsulelor și eventuala lor administrare concomitentă, atunci când această posibilitate nu este menționată în instrucțiunile de administrare ale producătorului, riscă să expună pacientul nu numai absenței răspunsului terapeutic, dar și unor reacții secundare adverse.
„Comod de administrat, păstrat și transportat, comprimatele și capsulele sunt preparatele farmacologice cel mai frecvent prescrise. Eficiența lor depinde însă de modul în care sunt administrate.
Comprimatele conțin substanța activă și o serie de excipienți, fiecare cu rol bine precizat (de umplere, liant, dezintegrator, antiaderent), astfel încât în compoziția unui singur comprimat pot intra 6-8 ingrediente diferite.
Învelișul lor este menit să le facă palatabile, mascând gustul neplăcut și, în același timp, să le stabilizeze în mediul umed, crescând astfel durata vieții de raft a produsului.
De asemenea, învelișul poate să joace un rol în mecanismul de absorbție/eliberare (cazul comprimatelor gastrorezistente sau al celor cu eliberare modificată). Capsulele conțin într-un înveliș de gelatină mai multe granule, fiecare dintre ele având proprietățile unui comprimat.
Ca urmare, prescrierea unui tratament farmacologic cu administrare orală este bine să includă recomandări privind atât momentul administrării (dimineață/prânz/seară, respectiv înainte/după alimente), cât și modalitatea de administrare, inclusiv postura corpului în momentul administrării, așa cum susțin autorii unui studiu publicat de curând”, detaliază dr. Cătălina Panaitescu.
Folosind simulările realizate pe computer, cercetătorii au ajuns la concluzia că poziția corpului în momentul administrării comprimatelor/capsulelor determină în 83% din cazuri viteza de dispersare a acestora la nivelul intestinului.
Postura recomandată este de decubit lateral drept, care facilitează ajungerea comprimatului/capsulei la nivelul antrumului gastric.
„Acest lucru nu înseamnă că toți pacienții trebuie sfătuiți să stea în decubit lateral drept în momentul administrării medicației orale – în picioare sau așezați este foarte bine –, dar vine în ajutorul celor greu mobilizabili sau al pacienților cu tulburări de motilitate gastrică (gastropareză)”, adaugă medicul.