Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. De cele mai multe ori, aceată băutură este consumată dimineața, datorită conținutului său ridicat de cofeină.
Având în vedere popularitatea cafelei, mai multe studii au examinat efectele acesteia asupra sănătății întregului organism, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Conform cercetătorilor, consumul moderat de cafea este asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc redus de prediabet și boli hepatice. De asemenea, cercetătorii au analizat efectul cofeinei asupra creierului, iar descoperirile de până acum par destul de promițătoare când vine vorba de sănătatea cognitivă.
Cafeaua conține sute de compuși bioactivi care contribuie la sănătatea întregului corp. Mulți dintre acești compuși prezintă proprietăți antioxidante, care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi nocivi.
Iată cele mai importante ingrediente active din cafea:
∙ Cafeina
Este principalul ingredient activ al cafelei. Cafeina stimulează sistemul nervos central.
∙ Acid clorogenic
Acești antioxidanți polifenoli pot influența metabolismul zahărului din sânge și tensiunea arterială.
∙ Cafestol și kahweol
Prezent în uleiul natural al cafelei, acești compuși se găsesc în cantități mari în cafeaua nefiltrată.
∙ Trigonelină
Acest compus alcaloid este instalabil la căldură mare, iar în timpul prăjirii formează acid nicotinic, cunoscut și sub numele de niacină (vitamina B3).
Cantitatea acestor substanțe găsită într-o ceașcă de cafea poate să varieze.
Cafeina afectează sistemul nervos central în mai multe moduri. Se crede că efectele provin în principal din modul în care cofeina interacționează cu receptorii de adenozină. Adenozina este un neurotransmițător din creier care influențează somnul.
Neuronii din creier au receptori specifici de care se poate atașa adenozina. Când se leagă de acei receptori, adenozina inhibă parțial activitatea neuronilor, ceea ce încetinește activitatea neuronală.
Adenozina se acumulează în mod normal în timpul zilei și, în cele din urmă, te face să fii somnoros când este timpul să mergi la culcare. Cafeina și adenozina au o structură moleculară similară. Deci, atunci când cofeina este prezentă în creier, aceasta concurează cu adenozina pentru a se lega de aceiași receptori.
Cu toate acestea, cofeina nu încetinește activarea neuronilor, așa cum o face adenozina. În schimb, împiedică adenozina să încetinească activitatea neuronală.
Cafeina stimulează stimularea sistemului nervos central, făcându-vă să vă simțiti mai energic.
Cofeina poate duce la o creștere a entropiei creierului în repaus.
Entropia creierului este vitală pentru funcționarea creierului, iar nivelurile ridicate indică abilități ridicate de procesare. O creștere a entropiei creierului în repaus sugerează o capacitate mai mare de procesare a informațiilor.
De asemenea, cafeina stimulează sistemul nervos central prin stimularea eliberării altor neurotransmițători, inclusiv noradrenalina, dopamina și serotonina.
Cafeina poate îmbunătății diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv:
∙ Starea de spirit
∙ Timp de reacție
∙ Vigilență
∙ Atenție
∙ Învățare
∙ Funcție mentală generală
Este posibil să apară o toleranță la cofeină în timp, lucru ce va crește consumul de cafea pentru a obține aceleași efecte. Din păcate, mai mult nu este întotdeauna mai bun.
Agenția care reglează regimul alimentelor și medicamentelor din SUA, FDA, recomandă ca adulții sănătoși să consume maximum 4-5 cești de cafea zilnic pentru a evita efectele secundare potențial periculoase.
Surse: healthline.com, forbes.com, brainfacts.org