Deficit de concentrare: 40 de consecințe negative. Vezi dacă ai și tu!

Am aflat ce consecințe negative asupra stilului de viață pot apărea la persoanele care suferă de deficit de atenție.
  • Publicat:
Deficit de concentrare: 40 de consecințe negative. Vezi dacă ai și tu!
Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut, foto arhivă

Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut explică semnele și simptomele lipsei de concentrare sau deficitului de concentrare. Prin cauzele psihologice pentru care se poate instala lipsa de concentrare (sau diminuarea ei) se numără și tulburare de hiperactivitate şi deficit de atenţie – ADHD. Poate crea provocări de atenţie, concentrare şi memorie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Alte explicații ar mai fi depresia, anxietatea sau tulburările afective. 

În cazul în care s-a instalat deficitul de atenție pot apărea următoarele semne și simptome: gândirea este îngreunată,  apare sentimentul de desprindere de realitate sau visare cu ochii deschiși, devine dificil să gândească folosind procesele logice, apar dificultăți de atenție, se poate instala sentimentul de dezorientare, afazie (dificultăți în vorbire, scris, citit) , lacune de memorie, anxietate, lentoare în organizare, incapacitatea de a finaliza sarcinile.

Poți crede că ai o infecție în organism, însă în realitate s-a instalat deficitul de concentrare

”Dificultățile de concentrare pot acompania alte simptome, cum ar fi cele specifice unei infecții: mărirea ganglionilor limfatici, febră, dureri de cap, stare generală de rău sau letargie, greață cu/fără vărsături, erupții cutanate, convulsii, gât rigid” explică Camelia Anca Baciu.

Dureri, tulburări de ritm cardiac – simptome ale deficitului de concentrare

Mai mult decât atât, deficitul de concentrare sau lipsa de focus ar putea însoți simptomele unor boli cronice și metabolice. ”În acest caz pot apărea simptome precum: durere abdominală, ritm cardiac anormal (tahicardie sau bradicardie), modificări la nivelul pielii, confuzie sau pierderea conștienței chiar și pentru momente” a adăugat psihologul. Alte semne și simptome sunt dificultăți de respirație sau respirație rapidă, oboseală, senzație accentuată de sete, urinare frecventă sau urinare redusă ori absența acesteia, slăbiciune musculară, greață cu/fără vomă.

Insomnii sau modificarea stării de spirit rapid – alte semne și simptome ale deficitului de concentrare

Dificultățile de concentrare se pot manifesta alături de simptomele specifice unei traume, accident vascular cerebral, demență sau alte boli psihice. Exemplele includ:

  • schimbarea modelelor de somn
  • modificarea stării de spirit sau comportament
  • confuzie sau pierderea conștienței, chiar și pentru moment scurt

 

Pierderea frecventă a lucrurilor, incapacitatea de a lua decizii – alte consecințe ale eficitului de concentrare

”De asemenea, la persoanele care suferă de deficit de concentrare se mai pot înregistra: lacune de memorie, gândire, vorbire, înțelegere, scris sau citit, tulburări de echilibru și coordonare, greață cu/fără vărsături, amorțeală, slăbiciune sau paralizie,convulsii,dureri severe de cap, dificultate în a sta liniştit gândire neclară” a mai continuat psihologul.

Tot la persoanele care suferă de deficit de concentrare se mai pot manifesta și astfel de simptome: aceștia pierd des lucruri sau pur și simplu nu își mai amintesc unde sunt. Acestor pacienți, nu le este ușor incapacitatea de a lua decizii și nici să ducă la bun sfârșit sarcini complexe. Lipsa focusului poate fi însoțită și de lipsa energiei fizice sau mentale. Evident, pot apărea greşeli făcute din neglijenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult