Tulburările de anxietate: câte sunt

Tulburările de anxietate pot dezechilibra destul de puternic emoțional o persoană.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tulburările de anxietate: câte sunt

Tulburările de anxietate implică mai mult decât îngrijorare temporară sau frica ocazională. Pentru persoanele cu o tulburare de anxietate, anxietatea nu dispare și se poate agrava în timp. Simptomele pot interfera cu activitățile zilnice, cum ar fi performanța la locul de muncă, temele școlare și relațiile.

Tulburările de anxietate, dintre care putem enumera: tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială și diverse alte tulburări legate de fobie. Simptomele acestora se pot recunoaște astfel:

Tulburarea de anxietate generalizată

Implică de obicei un sentiment persistent de anxietate sau groază (teamă acută), care poate interfera cu viața de zi cu zi. Nu este același lucru grijile ocazionale cu privire la anumite aspecte ale vieții sau experimentare anxietății ca urmare a evenimentelor stresante din viață. Persoanele care trăiesc cu acest diagnostic se confruntă cu anxietate frecventă de luni, dacă nu chiar ani de zile, iar simptomele includ:
senzație de neliniste, dificultăți de concentrare, iritabilitate, dureri de cap, dureri musculare, dureri de stomac sau dureri inexplicabile, dificultate de a controla sentimentele de îngrijorare, probleme cu somnul, cum ar fi dificultăți de a adormi sau de a nu te trezi frecvent de-a lungul nopții.

Tulburarea de panică 

Persoanele cu tulburare de panică au atacuri de panică frecvente și neașteptate. Atacurile de panică sunt reprezentate prin episoade bruște de frică intensă, disconfort sau senzația de a pierde controlul chiar și atunci când nu există un pericol clar sau declanșator. Nu toți cei care experimentează un atac de panică vor dezvolta și tulburare de panică. În timpul unui atac de panică, o persoană poate experimenta senzații precum: puls crescut, tahicardie, tremur sau furnicături, dureri în piept, sentimente de moarte iminentă și sentimentul că totul îți scapă de sub control.

Tulburarea de anxietate socială 

Este o teamă intensă și persistentă de a fi urmărit și judecat de alții. Pentru persoanele cu tulburare de anxietate socială, frica de situații sociale poate fi atât de intensă încât pare imposibil de controlat. Pentru unii oameni, această frică poate ajunge să îi împiedice să meargă la serviciu, să meargă la școală sau să facă lucrurile obișnuite, de zi cu zi.

Persoanele cu tulburare de anxietate socială pot prezenta: înroșire a feței, transpirație sau tremor, tahicardie, dureri de stomac, poziție corporală rigidă, dificultatea de a face contact vizual sau de a fi în preajma unor persoane necunoscute și frica permanentă de a nu fi judecați.

Tulburările legate de fobie

O fobie este reprezentată printr-o frică intensă (sau aversiune) față de anumite obiecte sau situații specifice. Deși poate fi realist să fii anxios în anumite circumstanțe, frica pe care o simt oamenii diagnosticați cu fobii este disproporționată cu pericolul real cauzat de situația sau obiectul în cauză.

Persoanele cu fobie pot experimenta stări/ senzații precum: griji iraționale sau excesive cu privire la întâlnirea cu obiectul sau situația care le provoacă anxietate, tendința de a lua măsuri active pentru a evita obiectul sau situația de temut, anxietate intensă la întâlnirea cu obiectul sau situația în cauză.

Mutismul selectiv

Este reprezentat printr-un eșec constant al copiilor de a vorbi în anumite situații, cum ar fi școala, chiar și atunci când ei pot vorbi în alte situații în mod normal, cum ar fi acasă cu membrii apropiați ai familiei. Acest lucru poate interfera cu școala, munca și buna funcționare socială.

Tulburarea de anxietate de separare

Anxietatea de separare este adesea asociată cu copiii. Cu toate acestea, adulții pot fi, de asemenea, diagnosticați cu tulburare de anxietate de separare. Oamenii care au tulburare de anxietate de separare au temeri de a fi despărțiți de cei de care sunt atașați. Ei se îngrijorează adesea că se va întâmpla ceva rău sau neplăcut figurilor lor de atașament în timp ce sunt separați. Această teamă îi face să evite să fie despărțiți de figurile lor de atașament și să evite să fie singuri. Persoanele cu anxietate de separare pot avea coșmaruri despre a fi separați de figurile de atașament sau pot experimenta simptome fizice atunci când separarea are loc sau este anticipată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
5 metode pentru a combate anxietatea
5 metode pentru a combate anxietatea