Exercițiile de mindfulness: beneficii și cum le poți integra în rutina zilnică

  • Publicat:
Exercițiile de mindfulness: beneficii și cum le poți integra în rutina zilnică

Exercițiile de mindfulness sunt dovedite științific ca fiind benefice pentru echilibrul nostru emoțional. Am stat de vorbă cu Ramona Leca, psiholog clinician, psihoterapeut în formare, despre beneficiile și cum putem integra mindfulness-ul în viața de zi cu zi.

 

Ce se întâmplă doctore: Care sunt beneficiile exercițiilor de mindfulness?

Ramona Leca: Tendința oamenilor care vin în terapie este de a se preocupa foarte mult de evenimentele din trecut sau de evenimente viitoare și așa se produce deconectarea de prezent.

Mindfulness-ul ne învață cum să exersăm atenția, cum să facem față vieții dintr-o stare de prezență, ne învață cum să trăim aici si acum. Îmi place mult ce spune psihiatrul și neurocercetătorul Daniel J. Siegel: „Mindfulness-ul trebuie simțit pentru a fi cunoscut.”

Exercițiile de mindfulness au multe beneficii: dezvoltarea atenției, momente de conștientizare, o viziune mai clară asupra evenimentelor, o înțelegere mai profundă, dezvoltarea compasiunii, deschide câmpul percepției, putând deveni mai conștienți, acceptare, flexibilitate, reziliență, răbdare, conectare, bunătate, înțelepciune.

 C.S.Î.D.: Cum pot fi integrate exercițiile de mindfulness în rutina zilnică?

R.L.: Este important să avem o rutină zilnică, dar pentru a ajunge la rutină este nevoie de repetiție, de blândețe, de perseverență. Spre exemplu am putea să ne oprim chiar acum și să ne întrebam: La ce ma gândesc acum? Ce simt în corpul meu în clipa asta? Acesta este un exemplu de conștientizare mindfulness.

Cum în fiecare zi ne ocupăm de igiena noastră, de hrană și alte activități, putem integra și unele exerciții de mindfulness potrivite, specifice nevoilor din prezent. Dacă sunt repetate de mai multe ori, devin un obicei, iar percepția noastră asupra lumii se va schimba. Având în practica zilnica tehnici mindfulness, vom trăi clipă de clipă mai conștienți. Este important să începem cu tehnici simple, de respirație și abia apoi să introducem alte tehnici.

C.S.Î.D.: Cum le explici clienților tăi importanța mindfulness-ului, astfel încât să îl practice?

R.L.: Le explic că nu am pastile minune, că nu luăm un gând și îl inlocuim cu altul fără să existe un proces, că nu mai „băgăm sub preș”, că e nevoie să dăm atenție trăirilor noastre. Le spun că există ceva extrem de simplu și îi întreb dacă vor să încerce. Încep cu exercițiile de respirație, de obicei, în funcție de persoană. Oamenii în cabinet vin deseori obosiți, mereu au ceva de făcut și nu vor să le fie și mai greu. Oamenii vor să se simtă mai bine, mai relaxați.

Iar mindfulness-ul este o modalitate de a relaționa cu experiențele vieții, cu suferința (stres, anxietate, conflicte). Pentru asta este nevoie să recunoști ce se întâmplă în prezent cu o atitudine blândă. Oamenii descoperă ca nu mai este necesar să evite experiențele pentru a se simți mai bine. Învață, experimentând, noi modalități de a face față vieții.

C.S.Î.D.: În ce tipuri de probleme emoționale indici tehnicile de mindfulness?

R.L.: Terapia cu tehnici de mindfulness poate fi folosită în cazuri de anxietate, stres, depresie, pentru ușurarea suferinței emoționale. Poate fi folosită pentru găsirea liniștii și a păcii interioare, în lucrul cu corpul și mâncatul emoțional, ajută la concentrarea atenției, pentru a ne elibera de gândirea repetitiva, pentru a exersa compasiunea.

C.S.Î.D.: Oferă-ne un exemplu de exercițiu de mindfulness care jută la relaxare.Recomand un exercițiu simplu, un exercițiu de respirație.

R.L.: Găsește un loc în care să te retragi, să te așezi și așază-te intr-o poziție dreaptă, poți sta cu spatele sprijinit. Respiră lent de câteva ori, pentru a te aduce aici în prezent, pentru a-ți liniști mintea și corpul. Apoi lasă pleoapele să cadă, să se închidă lent.

Fii curios/ă și explorează-ți corpul pentru a descoperi unde anume îți e cel mai ușor să-ți simți respirația. Unii oameni o simt în jurul nărilor, alții își observă pieptul cum se ridică și cum coboară, alții simt respirația în abdomen pe măsură ce burta urca și coboară. Simte doar senzațiile fizice asociate inspirației și expirației. Când observi ca apar gânduri, simte doar respirația din nou. Adesea mintea e în altă parte. Când observi că atenția îți este în altă parte, doar revino asupra respirației, ca și cum ai indrepta pe drumul corect un copilaș.

Nu trebuie să controlezi respirația, lasă-ți corpul să te respire, cum o face în mod natural.

Când vrei sa finalizezi exercițiul, poți deschide ușor ochii.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult