Sexul și sănătatea mintală: 6 moduri prin care viața sexuală activă susține sănătatea mintală

O viață sexuală activă și sănătoasă contribuie semnificativ la o stare de bine generală. Mai mult de atât, sexul poate fi de mare ajutor în relația dintre parteneri și pentru crearea conexiunii intime dintre cei doi.
  • Publicat:
Sexul și sănătatea mintală: 6 moduri prin care viața sexuală activă susține sănătatea mintală
Sexul și sănătatea mintală: 6 moduri prin care viața sexuală activă susține sănătatea mintală sursa foto: shutterstock

Fiecare persoană are nevoi omenești esențiale. Atunci când nu îndeplinim aceste nevoi, sănătatea noastră mintală și uneori fizică poate avea de suferit. Când ne gândim la nevoile fundamentale ale omului, ne vin în minte hrana, adăpostul și apa. Cu toate acestea, sexul și în general o viață sexuală sănătoasă reprezintă, de asemenea, o componentă importantă pentru o viață fericită.

Deși nu este nesănătos din punct de vedere fizic sau psihologic pentru cineva să trăiască o viață celibatară, pentru persoanele care tânjesc la intimitatea unei relații sexuale, o viață sexuală sănătoasă este o parte vitală a unei vieți armonioase și fericite. Sexul nu este doar o parte a unei vieți împlinite pentru mulți oameni, ci susține și o bună sănătate mintală în multe feluri. Iată cum poate sexul să ne îmbunătățească sănătatea mintală:

  1. Sexul reduce stresul

Este bine cunoscut faptul că sexul poate avea implicații serioase. Stresul este în mare parte rezultatul multor factori psihologici care interacționează și care pot varia semnificativ între oameni. Cu toate acestea, poate provoca tot felul de probleme de sănătate, de la dureri de cap ușoare, tulburări ale somnului și tensiune musculară, până la probleme mai severe, cum ar fi funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar și depresia cronică.

Există dovezi care atestă faptul că apropierea, atât fizică, cât și emoțională, dintre parteneri poate fi de mare ajutor în diminuarea stresului. Intimitatea fizică poate declanșa eliberarea de tot felul de substanțe chimice în creier, inclusiv dopamina, endorfina și oxitocina.

După fiecare orgasm, corpul elimină un hormon numit prolactină, ceea ce duce adesea la somnolență și la o senzație generală de relaxare. Confortul care are ca rezultat somnul este un răspuns comun post-orgasm.

  1. Îmbunătățește stima de sine

Nu este vorba despre cât de mult sex facem, ci despre faptul că lipsa totală de sex poate fi dăunătoare. S-a demonstrat faptul că lipsa de sex este asociată cu sentimente de depresie și stimă de sine scăzută.

În zilele noastre există o presiune foarte mare în ceea ce privește lipsa unei vieți sexuale active. A avea o viață sexuală inexistentă sau minimă poate fi stigmatizantă din punct de vedere social. În acest fel, a face sex poate elibera pe cineva de o presiune socială puternică și poate spori stima de sine.

Toți prezentăm nevoi psihologice fundamentale pe care trebuie să le îndeplinim pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere mintal. A face sex nu este neapărat o nevoie umană fundamentală, dar este o parte importantă a iubirii și a conexiunii.

Dacă prea multe nevoi psihologice rămân nesatisfăcute pentru prea mult timp, sănătatea noastră mintală poate fi afectată. Unele studii sugerează că, în anumite situații, izolarea socială poate fi un predictor al morții timpurii.

  1. Îmbunătățește intimitatea dintre parteneri

Uneori, indiferent de motiv, cuplurile pur și simplu nu fac sex regulat. Oricât de evident ar părea, sexul regulat cu partenerul poate face o mare diferență în modul în care vă înțelegeți. A fi intimi cu partenerul în mod frecvent ne permite să ne conectăm emoțional cu el la un nivel mult mai profund.

  1. Sexul ne face mai deștepți

Cercetările asupra orgasmului feminin au indicat că acest punct culminant sexual activează fiecare parte a creierului. Sângele curge transportând un val de nutrienți și oxigen către celulele creierului. În schimb, activitățile populare de stimulare a creierului, cum ar fi sudoku, cuvinte încrucișate sau jocuri de memorie, au o eficiență limitată și fiecare implică doar anumite părți ale creierului în cel mai bun caz. În plus, cercetările susțin o asociere pozitivă între frecvența sexului și memorie.

  1. Ne face să ne simțim și să arătăm mai tineri

Sănătatea pune un mare accent pe tinerețe și frumusețe. Puțini oameni de peste 25 de ani vor să arate sau să se simtă mai în vârstă, iar mai mult de atât, miliarde de dolari sunt cheltuiți în fiecare an pentru îmbunătățirea aspectului.

Un studiu a raportat că a face sex regulat poate face atât bărbații, cât și femeile să pară cu cinci și șapte ani mai tineri decât sunt în realitate. A arăta mai tânăr aduce beneficii adiționale, cum ar fi încrederea sporită, fericire și entuziasm. Când arătăm mai tineri, avem tendința să ne simțim mai bine.

Activitatea sexuală a fost, de asemenea, asociată cu longevitatea și sănătatea generală.

  1. Sexul ne oferă un somn mai bun

Sexul îmbunătățește și modul în care dormim. Este foarte frecvent să adormim după sex, deoarece corpul nostru eliberează prolactină, un hormon care ne ajută să ne simțim odihniți și relaxați. Orgasmul vine la pachet cu oxitocina, un hormon care favorizează somnul. Deoarece lipsa somnului poate agrava o tulburare de sănătate mintală sau poate crește riscul de a dezvolta una, un somn mai bun este asociat cu o stare de bine revigorantă.

Surse: sdrelationshipplace.com, theconversation.com, psycom.net

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandări: