Ți-ai găsit un nou partener după divorț? Cum și când să-l prezinți copiilor?

La început vorbiți noului partener despre copii și observați dacă este interesat de subiect. Nu forțați!
  • Publicat:
Ți-ai găsit un nou partener după divorț? Cum și când să-l prezinți copiilor?
Cum să prezinți noul tău iubit copiilor? Camelia Anca Baciu, psiholog, explică toți pașii corecți. Foto: Shutterstock

Psihologul și psihoterapetul Camelia Anca Baciu cu experință în lucrul cu familiile cu copii în țără și diaspora vorbește despre un moment important în viața familiilor care au divorțat. Prezentarea noului partener de viață a unuia dintre părinți. Când ar fi un moment potrivit, oare? Iată pașii recomandați de specialist.

CSÎD: Când este momentul să le prezinți noul tău partener de viață copiilor?

Camelia Anca Baciu: După încheierea perioadei de doliu și de tristețe pe care o pot simți.

După evaluarea corectă a relației de cuplu anterioare, ce poate înlesni înțelegerea și mai ales anticiparea unor situații ce se pot repeta în noua relație de cuplu.

Când copiii sunt echilibrați emoțional – moment oportun pentru a prezenta noul partener de viață

CSÎD: În ce condiții merită să prezinți un viitor partener de viață?

Camelia Anca Baciu: După restaurarea încrederii în oameni, în lume, în “cosmosul personal”.

După ce ne-am asigurat că există un echilibru psiho emoțional al copiilor în etapa nouă în care au pătruns (ei știu deja, din comunicarea cu părinții, că există posibilitatea întâlnirii și locuirii, în viitor, cu alți parteneri ai mamei/ tatălui)

CSÎD: Ce ar mai fi de adăugat?

Camelia Anca Baciu: Cred că întâlnirea cu copiii se poate face după ce noi înșine știm că suntem pregătiți pentru altă relație serioasă. Și noi și partenerul!

Acomodarea se face treptat, iar micuții nu trebuie să se simtă neglijați

CSÎD: Cum să antrenezi noul partener în relația cu copilul tău, mai ales dacă acesta nu are copii?

Camelia Anca Baciu: Treptat. Cu efort, delicatețe și strategie. Întâi să-i povestim despre copilaș, să-i arătăm fotografii, să-i observăm gradul de interes.

Apoi să avem ieșiri comune diverse, în locuri publice, neutre: la cinema, la masa de prânz, un meci de tenis, fotbal etc. La locuri de joacă pentru copii. În spații de interes pentru adolescenți. Apoi să sărbătorim împreună zile de naștere, Crăciun, în grupuri mai mari, cu mai multe familii. Apoi o vacanță… Între timp, îi explicăm și minorului cine e noul/noua ființă din viața noastră de adult și cum vedem noi viitorul împreună. Îi prezentăm, îi arătăm lucruri amuzante și cool despre ea, astfel încât să-i stârnim curiozitatea și interesul.

CSÎD: Ce ar mai fi de adăugat pe această temă?

Camelia Anca Baciu: Odrasla noastră trebuie să înțeleagă că noul membru al familiei o va face pe mama sau pe tata fericit/ă. Să vadă asta din interacțiunea celor doi. Și este obligatoriu să nu se simtă niciodată neglijată, abandonată!

Important: noul partener nu va dormi acasă când sunt copiii din prima

CSÎD: Deci este un proces de lungă durată introducerea noului partener de viață în viața copiiilor?

Camelia Anca Baciu: Ușor, ușor ne strângem cercul și introducem „actorul proaspăt” în casa și viața noastră. Dar nu-l lăsăm să doarmă la noi acasă în primele luni. Doar după ce se acomodează copilul cu el/ea. Și reciproc. Dacă te iubește pe tine, ca adult, cu defecte și calități, partenerul matur care e acum în viața ta, „va formula” destul de clar viitorul împreună cu copiii tăi. Cu atenționarea că nu există nici o garanție…Viața e viață, filmul e film!

Camelia Anca Baciu, psiholog: „Ai divorțat? Nu face această greșeală față de copilul tău!
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult