Multe dintre noi vrem să avem mai mulți, altele am face orice să mai reducem nivelul acestor hormoni… Vorbim despre excesul de estrogen, o problemă pe cât de actuală în rândul fetelor și femeilor, pe atât de nerostită printre medici, cu efecte dezastruoase asupra sănătății și calității vieții.
O simplă analiză te ajută să afli sigur dacă ai de-a face cu excesul de estrogen. Și mai multe semnale de alarmă pe care ți le dă corpul îți pot da de gândit. Cât despre cauze, sunt multe și destul de greu de evitat, dar nu imposibil.
Aflăm de la Elena Olaru, nutriționist certificat în afecțiuni metabolice, care sunt simptomele pe care le poate da excesul de estrogen, cum se numește și când se face analiza care determină nivelul acestui hormon, dar și care sunt cauzele și consecințele estrogenului dominant.
Excesul de estrogen a devenit destul de comun în rândul fetelor și femeilor, însă din păcate medicii nu vorbesc foarte mult despre simptomele și efectele dezastruoase produse de acesta și nici nu știu cum să gestioneze dezechilibrele hormonale, spune Elena Olaru.
Iată cum știi dacă te numeri printre femeile cu exces de estrogen:
O rană pe col neobservată și netratată, care poate să facă aderențe dureroase, poate fi la rândul ei o consecință a estrogenului dominant.
Aceste răni se văd la RMN sau laparoscopic. Medicii cu experiență pe astfel de afecțiuni sunt puțini, greu de ajuns la ei. În plus, operația de endometrioză este nedecontată, cel puțin cea care implică rezecții sau echipă multidisciplinară.
Pe termen lung, excesul de estrogen duce la apariția cancerului de sân sau de col uterin, infertilitate și multe alte boli greu de tratat, care îți fac viața nefericită, adaugă nutriționistul Elena Olaru.
În cazul în care ai cel puțin 3 simptome dintre cele enumerate mai sus, este indicat să mergi la medicul ginecolog sau endocrinolog și să soliciți analiza numită Estradiol.
Aceasta se face în ziua 14, numărând de la prima zi a menstrei. Află aici mai multe detalii despre această analiză.
Potrivit nutriționistului Elena Olaru, una dintre cauzele principale ale excesului de estrogen este alimentația, care s-a schimbat enorm în ultimii zeci de ani:
Alimentația are disruptori hormonali, parabeni, ftalați etc. E foarte greu să găsești ceva fără. Și tampoanele conțin înălbitori sau alte chimicale.
Un alt factor de risc este reprezentat de glicemia cu multe urcușuri și coborâșuri, care produce rezistență la insulină și apoi estrogen crescut.
Majoritatea femeilor cu afecțiuni hormonale unde estrogenul e ridicat au și indicele HOMA (rezistența la insulină) crescut.
În faza incipientă-medie a dereglărilor hormonale, o dietă cu puțini carbohidrați și fără gluten, dar bogată în grăsimi sănătoase, la care se adaugă sportul și consumul de probiotice, poate avea un real succes.
De asemenea, se poate suplimenta cu un complex de B-uri, zinc, antioxidanți și acizi grași care metabolizează și reglează estrogenul, spune nutriționistul.
În schimb, în cazurile grave de endometrioză, sindrom premenstrual disforic, ovare polichistice, medicul poate prescrie tratamente hormonale pe bază de progesteron.
Alimentele antiinflamatoare pot avea și ele un rol major în ameliorarea simptomelor determinate de excesul de estrogen. Exemple de astfel de alimente sunt: spanac, kale, broccoli, varză, cireșe, zmeură, mure, afine, orez brun, dovleac, leguminoase, avocado, ciuperci, ardei gras, roșii, măsline, somon, sardine, ton, turmeric etc.
Pe de altă parte, sunt contraindicate alimentele care promovează inflamația în corp, precum deserturile procesate cu zahăr și sirop de porumb, mezelurile bogate în grăsimi saturate, chipsurile, biscuiții, carbohidrații rafinați, fast-foodul.