Spunem și ni se spune uneori că suntem cu ”capul în nori”. De obicei, auzim sau spunem asta când suntem distrați sau obosiți sau chiar îndrăgostiți și uităm sau nu ne putem concentra pentru a rezolva sarcini de zi cu zi. Însă unele persoane pare că sunt mereu cu ”capul în nori”. Medicul specialist psihiatru Mihai Zamfir dă detalii despre ADHD la adulți. Iată câteva semne la care să fim atenți.
CSÎD: Care este diferența între “a fi cu capul în nori“ și a avea ADHD? Ce este, de fapt, ADHD-ul la vârstă adultă?
Dr. Mihai Zamfir: ADHD este o tulburare cu deficit de atenție și hiperactivitate, iar simptomele caracteristice ADHD la adult sunt din aceste două grupe.
În ceea ce privește simptomele de inatenție, sunt mai multe moduri de a le descrie. La noi, expresia folosită pentru a descrie problemele de atenție este ”a fi cu capul în nori”, ceea ce exprimă de fapt un contact mai slab cu elementele din realitatea imediată. Se referă deci la o persoană care observă mai greu detaliile din jurul său, care face greșeli la serviciu, care poate suferi chiar și accidente minore.
CSÎD: Când este totuși normal să avem probleme de atenție?
Dr. Mihai Zamfir: Probleme de atenție de acest tip apar în multe situații: oboseală, insomnie, depresie, anxietate și multe alte tulburări mentale, precum și la persoane fără probleme de sănătate mentală. În aceste situații dificultățile de atenție sunt limitate în timp.
CSÎD: Ce se întâmplă însă în caz de ADHD la adulți?
Dr. Mihai Zamfir: În ADHD, însă, aceste probleme de atenție sunt de lungă durată, debutează în copilărie și apar în foarte multe situații de viață. Ele sunt aproape permanente și produc mari dificultăți pacientului în diverse domenii de activitate: rezultate educaționale scăzute, dificultăți în profesie, familie și chiar în viața de zi cu zi.
CSÎD: Cum diferă simptomatologia ADHD la femei și la bărbați? Pot trece neobservate simptomele? În ce situații?
Dr. Mihai Zamfir: Statistic, la bărbați se descrie o frecvență mai mare a simptomelor de hiperactivitate/impulsivitate față de femei. Ceea ce duce la stereotipul că au ADHD în principiu băieții care sunt gălăgioși, au foarte multă energie, aleargă în continuu, nu sunt ascultători și nu sunt atenți când trebuie să învețe. Acest stereotip se aplică și adulților nediagnosticați cu ADHD, care trebuie să fi avut simptomele de mai sus în timpul copilăriei, altfel nu pot avea ADHD.
CSÎD: Explicați-ne vă rugăm!
Dr. Mihai Zamfir: ADHD este caracterizat de mai mule tipuri de prezentare a simptomatologiei, denumite „prezentări”: prezentarea în care predomină inatenția, prezentarea în care predomină hiperactivitatea/impulsivitatea sau prezentarea mixtă.
La femei se descrie o frecvență mai mare a prezentării cu inatenție, în care simptomele principale sunt cele legate de dificultăți de atenție, mai puțin cele de tip hiperactivitate/impulsivitate.
CSÎD: Are vreo consecință acest fapt?
Dr. Mihai Zamfir: Pentru că fetele care au ADHD tipul predominant inatenție nu deranjează pe cei din jur, există riscul ca tulburarea să nu fie depistată mult timp, în copilărie sau adolescență. Situațiile solicitante mental la vârsta de adult, cum ar fi facultatea sau activități mai complexe la serviciu, pot duce la accentuarea dificultăților de atenție la femeile cu ADHD tipul predominant inatenție.