Dr. Ștefan Tucă: Ce este fibromul uterin și din ce cauze apare

Dacă mama sau bunica au avut fibroame uterine și fiica sau nepoata pot fi diagnosticate cu fibrom uterin de-a lungul perioadei fertile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ștefan Tucă: Ce este fibromul uterin și din ce cauze apare
Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie

”Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă în sau în jurul uterului. Acestea fibroame sunt alcătuite din țesut muscular și fibros” explică dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie. Am aflat mai multe detalii despre cauzele formării fibroamelor uterine.

CSÎD: De câte tipuri sunt fibroamele uterine?

Dr. Ștefan Tucă: În funcție de localizarea în uter, cele mai frecvente tipuri de fibroame sunt:

  • Intramural – afectează peretele muscular al uterului – este cel mai frecvent tip de fibrom.
  • Submucos – afectează stratul muscular aflat sub mucoasa uterină și poate pătrunde în cavitatea uterină;
  • Subseros – afectează exteriorul uterului.

Mai există un alt tip de fibrom numit fibrom pediculat care se atașează de uter printr-un pedicul de țesut.

Incidența fibroamelor uterine este mare în perioada fertilă

CSÎD: Din ce cauze apare fibromul uterin?

Dr. Ștefan Tucă: Se estimează că 20% până la 50% dintre femeile de vârstă reproductivă au în prezent fibroame, iar până la 77% dintre femei vor dezvolta fibroame cândva în perioada fertilă. Cauza exactă a fibroamelor nu se cunoaște încă. Există însă mai mulți factori care duc la apariția fibroamelor.

Cauze și factori ce declanșează formarea fibroamelor uterine: istoric familial, hormoni, obezitatea

CSÎD: Care sunt factorii care ar putea duce la formarea fibroamelor uterine?

Dr. Ștefan Tucă: Sunt mai mulți.

Factorul ereditar: Dacă mama sau bunica a avut/are fibroame, sunt riscuri mari că și fiica sau nepoata să dezvolte fibrom, riscul fiind de trei ori mai mare decât media.

Hormoni: Estrogenul și progesteronul par să favorizeze creșterea fibroamelor. Fibromul tinde să se micșoreze după menopauză din cauza scăderii producției de hormoni.

Vârstă: Incidența fibroamelor diagnosticate crește odată cu vârsta după pubertate și scade odată cu menopauza.

Alte cauze includ obezitatea, stilul de viață și rasa. Femeile afro-americane au un risc mai mare de a dezvolta fibroame.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult