Prietenie toxică: cum să știi dacă e timpul să închei o astfel de prietenie?

O prietenie toxică generează adesea sentimente de tristețe, furie, anxietate și stimă de sine scăzută. Uite ce poți face pentru a-ți da seama de o astfel de relație de prietenie.
  • Publicat:
Prietenie toxică: cum să știi dacă e timpul să închei o astfel de prietenie?
Prietenie toxică: Cum să știi dacă e timpul să închei o astfel de prietenie? sursa foto: shutterstock

O prietenie între doi adulți poate fi destul de complicată uneori. Fie ca vrei sau nu, relația dintre voi începe să nu mai fie atât de apropiată precum era în adolescență, iar acest lucru este complet normal. Apar responsabilitățile de adult, programul este din ce în ce mai încărcat, iar timpul ajunge să fie limitat. Cu toate acestea, prietenii adevărați reușesc întotdeauna să-și facă timp unul pentru celălalt, chiar dacă uneori acest timp liber se bazează doar pe o discuție telefonică.

Dacă încerci din greu să păstrezi legătura constantă cu prietenii tăi și ești la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viețile lor, înseamnă că ești cu adevărat un prieten pe care se pot baza. Dar cât de interesați sunt ei, oare, în a păstra această legătură constantă și de a menține o relație de prietenie cât mai sănătoasă? Iată câteva semne care îți spun dacă relația ta de prietenie este una toxică și că trebuie să renunți cât mai rapid la aceasta:

1. Comportamentul lor îi afectează pe alții și nu sunt deschiși să-l schimbe

Dacă prietenul tău s-a afundat într-un tip de comportament nesănătos, poate părea incorect să-l abandonezi. În orice caz, dacă acest comportament toxic s-a tot repetat în ultima perioadă și a ajuns să rănească sentimentele tale și a celor din jur, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să prioritizezi propria stare de bine. Acest lucru ar putea însemna să renunți la prietenia voastră.

2. Totul devine o competiție între voi

O competiție sănătoasă între voi nu este neapărat un lucru rău, însă competiția poate deveni foarte ușor una toxică atunci când fiecare conversație se transformă într-o oportunitate pentru ei de a te descuraja. În momentele tale de fericire, acești prieteni caută să îți aducă momente de dezamăgire. Nu reușesc să se bucure pentru succesele tale, iar acest lucru este cu adevărat toxic într-o relație de prietenie.

3. Așteptările lor devin nerealiste

Cu toții vrem să fim acolo pentru prietenii noștrii. Vrem să fim primii care să apară cu mâncare la pachet și o sticlă de vin atunci când ultima lor relație de dragoste s-a încheiat și ultimii care părăsesc ringul de dans la nunta lor.

Cu toții facem tot ce putem pentru a fi prieteni buni, având, în același timp, grijă de noi înșine și gestionându-ne viața profesională, viața socială și tot ceea ce ne înconjoară. Dar, din când în când, vei întâlni pe cineva pentru care nu ești niciodată suficient de bun. Nimic și nimeni nu este suficient de bun pentru ei. Viața devine un șir constant de plângeri, iar negativitatea este epuizantă și așteptările lor nerealiste nu pot fi niciodată satisfăcute.

Deși această persoană poate să nu fie cea mai rea în ceea ce privește prieteniile toxice, ea nu este nici o persoană de care ai nevoie în viața ta, mai ales dacă încerci să te concentrezi asupra pozitivului din această lume sălbatică.

4. Vorbesc de rău despre tine

Dacă ajung la tine cuvinte precum „prietenul/prietena ta vorbește despre tine într-un mod negativ cu alți oameni” sau „prietenul/prietena ta dezvăluie detalii personale despre tine altor oameni”, acest lucru indică o lipsă de respect față de tine. Meriți mai mult! Ar trebui să ai încredere în prietenii tăi că vor veni direct la tine în situația în care sunt deranjați de un anumit lucru și că vor putea păstra tăcerea în privința informațiilor confidențiale.

5. Se laudă constant și încearcă să te facă să te simți gelos

Când sunteți împreună, fie singuri, fie într-un grup, prietenul tău își propune adesea să împărtășească detalii, fotografii, videoclipuri sau povești de la petreceri și evenimente la care nu ai fost invitat? Cu siguranță că va evidenția cât de apropiat este de alți prieteni. Acțiunile de acest fel pot fi scuzate în cazul prieteniilor dintre copii sau adolescenți, dar în niciun caz în ceea ce privește prieteniile dintre adulți.

6. Relația dintre voi te face mai mult să plângi în loc să râzi

Dacă te uiți în trecut, poți observa câte momente de furie, tristețe sau abandon ai trăit de-a lungul relației voastre de prietenie și câte momente de bucurie. Care este scopul unei prietenii dacă aceasta aduce mai multe neplăceri?

7. Oamenii din jurul tău te sfătuiesc regulat să te retragi din această relație de prietenie

Alți oameni din jurul tău observă unele dintre comportamentele enumerate mai sus? Se tot întreabă ce se întâmplă cu voi doi? Te încurajează să tai legăturile și să pleci? Îți spun că meriți să fii tratat mai bine? S-ar putea să aibă dreptate. Analizează cu atenție întrega situație, vezi dacă acești oameni au dreptate în tot ceea ce spun și încearcă să iei o decizie cât mai bună pentru tine.

Surse: theeverygirl.com, herviewfromhome.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandări: