Căderea părului după naștere este un fenomen normal și nu poate fi gândită că o afecțiune în sine. De obicei, observați că vă cade mai mult păr când bebelușul vostru face 3-4 luni. Fenomenul durează până în jurul vârstei de un an, apoi încetează. În cazul în care acesta continuă, e bine să vă adresați medicului, atrage atenția dr. Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog.
Iată care sunt cauzele căderii părului după naștere, dar și măsurile pe care le putem lua pentru ameliorarea problemei.
Una dintre principalele cauze ale căderii părului după naștere este „prăbușirea hormonală, mai ales a estrogenului, hormonul care a făcut miracole cu părul în sarcină”, spune medicul dermatolog.
O altă explicație poate fi revenirea la normalitate a circulației sangvine.
În mod normal, 90% din firele de păr de pe scalp sunt în faza de creștere, restul în faza de cădere. Nivelul crescut de estrogen din sarcină prelungește faza de creștere, iar nașterea cu prăbușirea estrogenului dictează trecerea în faza de stagnare, apoi de cădere.
Cam tot ceea ce trebuia să cadă în cele 9 luni, cade acum, așa că per total volumul de păr pierdut nu este mai mare raportând la intervalul total de luni, explică dr. Ioana Simian.
Dincolo de teorie, ce este de făcut? Răspunsul: nu prea avem multe de făcut, decât să îl lăsăm să își urmeze comportamentul normal.
Totuși, sunt câteva lucruri pe care le puteți avea în vedere. Iată ce recomandă medicul: