Dieta GAPS a fost concepută de către doctorul Natasha Campbell-McBride ca un remediu natural pentru o serie de afecțiuni neurologice, după ce a fost folosită tot de către aceasta pentru a trata un pacient bolnav de autism. Iată ce presupune ea și ce rezultate poate aduce cu sine!
Dieta GAPS este foarte restrictivă, astfel că tot ce înseamnă zahăr și amidon (cereale din grâu, orez, paste, pâine sau cartofi), dar și lactatele sunt complet interzise.
Potrivit specialiștilor, dieta poate fi urmată pentru o scurtă perioadă de timp pentru tratarea afecțiunilor digestive, dar și pentru a ameliora simptomele unor afecțiuni precum autismul, ADHD, depresia sau tulburările de comportament. Desigur, încă este prematur să se vorbească despre vindecare în aceste afecțiuni ca urmare a respectării acestei diete.
Drept urmare, experții ne sfătuiesc să abordăm această dietă cu prudență, dar și să consultăm un nutriționist sau un medic specialist înainte de a o începe.
Dieta GAPS se desfășoară în 6 etape, în fiecare dintre ele fiind permise doar anumite alimente. Iată care sunt acestea!
Etapă 1: se consumă supă de oase, făcută în casă, carne sau pește fiert, legume atent sotate, sucuri din legume fermentate; între mese se bea ceai de ghimbir, de mentă sau mușețel, îndulcit cu miere.
Etapă 2: la alimentele mai sus enumerate se adaugă gălbenușuri de ouă crude și tocană cu legume și carne.
Etapă 3: se consumă toate alimentele din stadiul precedent, plus avocado, varză murată și alte legume fermentate și se pot administra și suplimente cu probiotice.
Etapă 4: meniul e completat de carne la grătar sau cuptor, ulei de măsline presat la rece și suc de legume.
Etapă 5: se introduc piureul de mere coapte, legumele crude, începând cu salată și castraveți; ulterior, se adaugă-n meniu și fructele crude, mai puțin citricele.
Etapă 6: în cele din urmă, se pot consuma și citrice fără probleme.
Pentru a-ți face o idee clară despre ce înseamnă mai precis dieta GAPS, iată un exemplu de meniu zilnic:
Mic dejun: clătite fără făină, cu unt sau miere și o cană de ceai de lămâie și ghimbir
Prânz: carne sau pește cu legume, un bol de supă de oase, o porție de probiotice (iaurt, kefir, varză murată)
Cină: supă de legume făcută în casă și iarăși, o porție de probiotice
Surse: HealthLine, Eating Well, Medical News Today