Procrastinarea reprezintă amânarea sau întârzierea execuției unei sarcini. Uneori putem amâna pentru că pur și simplu considerăm că nu este important ceea ce ni se cere. Alteori însă, procrastinarea poate avea la bază o seamă întreagă de tulburări sau frici de care putem fi mai mult sau mai puțin conștienți.
Pentru a putea totuși să devenim mai productivi, avem de făcut doar trei pași.
Este foarte important să stabilim care este cu adevărat cauza procrastinării, pentru a putea ulterior să ne putem depăși limitele sau temerile pentru a deveni o variantă mai bună sau mai productivă a noastră.
În spatele procrastinării se pot ascunde trei elemente:
În cazul în care ai descoperit că amâni lucrurile pentru că ai anumite tulburări de natură psihică sau frici, este important să apelezi la un psihoterapeut pentru a învăța cum să le depășești cât mai repede, cu minim de efort și cu maximum de rezultate.
Uneori, procesul psihoterapeutic poate cuprinde 3 sau 5 ședințe, sau, în situațiile mai grave, putem vorbi de medicație și un plan terapeutic de câteva luni.
Dacă cauzele procrastinării nu sunt foarte grave, putem încerca să gândim un plan clar, cu obiective personale clar delimitate, cu termene de execuție de care să te ții, pentru a-ți depăși limitele despre care ai ajuns singur la concluzia că nu îți fac bine.
În cazul în care procrastinarea nu are la bază tulburări sau frici grave, putem concepe un plan de dezvoltare personală prin care să îți depășești această problemă, compus din:
Să nu uităm că procrastinarea poate ascunde o tulburare psihică, o temere sau o obișnuință în acest sens. Procesul poate fi mai ușor sau mai greu, cu un plan mai amplu sau mai simplu, în funcție de fiecare individ în parte. Însă rezultatele, în cazul în care îți faci un plan corect, nu vor întârzia să apară. Indiferent dacă pentru a avea rezultate te vei baza pe un psihoterapeut, un model extern sau pe propriul plan. Succes!