Adolescenții și cofeina: cum îi ajutăm să nu devină dependenți

Adolescenții și cofeina pot fi într-o legătură foarte puternică.
  • Publicat:
Adolescenții și cofeina: cum îi ajutăm să nu devină dependenți

Adolescenții și cofeina au, uneori, o legătură foarte strânsă. Ce facem noi, ca părinți, pentru a-i ajuta să nu creeze o legătură adictivă care le poate face rău.

E cafeaua sigură pentru adolescenți?

Ideea că dacă adolescenții vor consuma cafea nu mai cresc este un mit. Cu toate acestea, există și alte riscuri potențiale. Studiile spun că nu există o cantitate sigură de cofeină pentru copiii sub 12 ani din cauza sensibilității crescute a corpului lor la efectele cofeinei. Pentru adolescenți, nu se recomandă mai mult de 100 mg de cofeină zilnic, ceea ce înseamnă o ceașcă de cafea. Însă, părinți de adolescenți, țineți cont că unele căni de cafea conțin mult peste această medie! Este bine să rețineți că cofeina poate afecta somnul, poate provoca stări anxioase și, după cum majoritatea dintre noi adulții știm prea bine, poate crea dependență.

Efectele secundare ale cafelei

Steve Theunissen, nutriționist și antrenor personal certificat ISSA/IFPA, spune că băuturile cu cofeină, inclusive cafeaua, pot avea următoarele efecte adverse.

Urinări frecvente și risc de deshidratare. Cafeaua este un diuretic, ceea ce înseamnă că cantitățile mari pot deshidrata copiii.

Stare psihică alterată. Un studiu recent arată că un consum ridicat de cofeină la copii este asociat cu un sentiment crescut de stres, anxietate și chiar depresie.

Afectarea somnului. Cofeina poate întrerupe ciclurile de somn ale copiilor, ceea ce poate împiedica creșterea creierului și a corpului.

Dependența de cofeină. Consumul regulat de cafea în copilărie poate deveni un obicei, iar copiii pot suferi de efecte de sevraj la fel ca și adulții. Acestea pot include oboseală, schimbări de dispoziție, dificultăți de concentrare și dureri de cap. stomac deranjat sau greață.

În plus, cantitățile excesive de cofeină pot duce la supradozaj cu cafeină, care poate necesita un tratament de urgență. Simptomele supradozajului cu cofeină pot include vărsături, hipertensiune arterială, inimă accelerată, probleme de ritm cardiac și, mai rar, dezorientare și halucinații.

Sfaturi pentru a evita dependența

Chiar dacă adolescenții vor merge în cafenele pentru a socializa, iată câteva idei care îi pot ajuta să nu se frustreze, și totuși să facă niște alegeri sănătoase:

Vorbiți-le despre cofeină!

Asigurați-vă că este informată despre cofeină și efectele acesteia. Dacă probabil că își va da ochii peste cap la încercările voastre de a oferi informații utile, încurajează-i să le caute chiar ei pe internet.

(Re)Discutați bugetul și consumul de cofeină

Discutați despre costurile cafelelor și agreați împreună un buget. Poate ar putea să aleagă – măcar uneori – o variantă de cafea mai puțin costisitoare, fără cofeină,? E necesar ca voi, ca părinți, să comunicați nevoia de limite și împreună cu adolescenții voștri să le definiți.

Reoreintați-i!

E clar că în adolescență, pasiunile sunt fulgerătoare! Și pentru oameni și pentru hobby-uri. Fiți creative și căutați să le oferiți niște alternative pentru pasiunea pentru cafea.

În loc de final

Clar, cafeaua are un rol de socializare important în adolescență. Însă e important să ne încurajăm copiii să aibă soluții și idei pentru a nu deveni dependenți de doza de cafeină zilnic. Ar fi minunat să găsiți împreună un echilibru între câte Capuccino își cumpără săptămânal – și câte decofeinizate – astfel încât viața lui socială să nu aibă de suferit. Dar nici banii lor de buzunar. În acest proces, tânărul tău adolescent poate exersa creșterea conștientizării de sine, devenind informat despre riscuri, dar și rezolvarea problemelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult