4 lucruri pe care să le faci dimineața pentru a reduce glicemia. O poți stabiliza pe toată durata zilei

Felul în care-ți începi dimineața poate avea efecte asupra glicemiei. Iată ce ar trebui să faci dimineața pentru a reduce glicemia.
  • Publicat:
4 lucruri pe care să le faci dimineața pentru a reduce glicemia. O poți stabiliza pe toată durata zilei
Foto: shutterstock / 4 lucruri pe care să le faci dimineața pentru a reduce glicemia. O poți stabiliza pe toată durata zilei

Felul în care-ți începi dimineața poate avea efecte asupra glicemiei. Câteva obiceiuri simple pe care să le adopți la prima oră a dimineții te vor ajuta să-ți menții glicemia la un nivel optim pe tot parcursul zilei. De cele mai multe ori ne gândim că dietele sunt vinovate pentru hiperglicemie, dar nu întotdeauna este așa. Există mai mulți factori care influențează acest aspect, de la momentul în care ne dăm jos din pat, până când ne punem din nou la somn.

Sportul, stresul, hidratarea și somnul joacă roluri esențiale în reducerea glicemiei. Iată ce ar trebui să faci dimineața pentru a reduce glicemia.

Bea apă

Dacă te hidratezi suficient, glicemia este ajutată prin diluarea cantității de zahăr din sânge. Mai exact, deshidratarea și hiperglicemia merg mână-n mână. Atunci când bei mai multă apă ții la distanță poftele alimentare și reduci tentația de a consuma băuturi îndulcite.

Ia micul dejun pentru a reduce glicemia

Poate că ești obișnuit să sari peste micul dejun, dar dacă mănânci ceva la prima oră a dimineții îți poți stabiliza glicemia. Unele persoane observă că cu cât stau mai mult fără să mănânce, cu atât glicemia începe să crească. Procesul poartă numele de gluconeogeneză sau procesul de a crea glucoza care este depozitată în ficat pentru a menține nivelul energiei fără prezența alimentelor.

După ce iei micul dejun, nivelul glicemiei se echilibrează nu doar în acel moment, ci pe toată durata zilei. Mai mult, fibrele și proteinele ajută la echilibrarea glicemiei și încetinirea digestiei.

Ieși la plimbare după micul dejun pentru a reduce glicemia

Activitatea fizică, în special în prima parte a zilei, pune musculatura în mișcare și echilibrează nivelul glicemiei. Mușchii folosesc glucoza pentru energie, iar atunci când facem sport, glicemia este luată din sânge și „pusă la treabă”. Studiile arată că glicemia poate fi redusă semnificativ chiar după primele două minute de mers pe jos.

Ai grijă la consumul de cafea

Știai că și cafeaua poate crește glicemia? Cafeina creează acea stare de alertă, pe care creierul o asociază dimineții și mai ales momentului în care ne bem cafeaua de dimineață. Chiar dacă bei cafeaua fără zahăr, efectul este același. Pentru a ameliora aceste efecte ai nevoie să te hidratezi, să nu consumi mai mult de 400mg de cafeină și mai ales să ai un mic dejun echilibrat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult