Invitata emisiunii dedicate diagnosticului și tratamentului osteoporozei dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie, în cadrul SANADOR, ne-a vorbit despre importanța prevenirii osteoporozei încă din tinerețe. De asemenea, experta ne-a spus ce tratamente sunt disponibile în cazul unui diagnostic de osteoporoză.
Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie, în cadrul SANADOR: Este cea mai frecventă afecțiune metabolica a osului, fiind caracterizată printr-o masa scăzută a osului, ceea ce duce la fracturarea ușoară a oaselor. După vârsta de 30 de ani, se pierde echilibrul.
Osteoporoza primară apare la menopauză ordin dispariția estrogenului. Osteoporoza senilă, de asemenea este primară. Există și osteoporoza secundară care apare ca urmarea unor alte boli sau a unor medicamente (precum corticosteroizii, heparina, imunosupresoare administrate pe termen lung etc).
Scăderea estrogenilor după menopauză duce la scădere a resorbției osoasă. Femeile au din start o masă osoasă mai scăzută decât bărbații.
Diagnosticul – trebuie efectuat un screening care consta în măsurarea densității osoase, care este recomandată tuturor femeilor la menopauză, la femei peste 65 de ani și la bărbați peste 70 de ani. E important screeningul precoce. Odată diagnosticată, osteoporoza trebuie tratată pentru a preveni fracturile osoase. O fractură prevalentă crește riscul altor noi fracturi.
Riscul de fractură este important pentru că osteoporoza nu este simptomatică, ea e diagnosticată după o fractură sau a unei deformări de coloană. Fractura înseamnă durere, imobilizare, cu costuri pentru pacient și societate.
Pacienții cu osteoporoză pot observa o scădere în înălțime cu 4 centimetri.
Tratamentul pentru osteoporoză constă în medicație antiresorbtivă, osteoformatoare și altele. Dacă există risc mare de fractură, se preferă medicația osteoformatoare.
Terapia de substituție hormonală poate preveni apariția osteoporozei întrucât întârzie resorbția osoasă, însă are și niște riscuri.
Dieta constă în alimente bogate în calciu, suplimentată cu vitamina D, dacă există deficit. Renunțarea la fumat, la consum de alcool în exces sau cafea în exces și un stil de viață activ. Forța musculară este importantă în formarea osului, dar și mai târziu în privința prevenirii căderii osului.
Există multe alimente vegetariene bogate în calciu, însă dacă este nevoie putem recurge la suplimente alimentare. Calcul sub formă de citrat este cu o absorbție mai bună.