Ce au voie să mănânce diabeticii? Sfatul unui medic de familie

Ce dietă este indicată diabeticilor? Explică medicul de familie
  • Publicat:
Ce au voie să mănânce diabeticii? Sfatul unui medic de familie
Ce are voie să mănânce un diabetic și ce nu, Foto: Shutterstock

”Un pacient cu diabet nu înseamnă neapărat că nu ai voie să mănânci o anumită categorie de alimente, așa cum sunt “blamați” carbohidrații. Însă, este foarte important să se țină cont de calitatea alimentelor” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe în ultrasonografie generalizată. Am aflat detalii despre regimul alimentar în cazul pacienților cu diabet.

 

CSÎD: Ce carbohidrați ar fi indicați în cazul pacienților cu diabet?

Dr. Laura Panait: Vorbind de grupe de alimente și calitate dau câteva exemple:

carbohidrați “buni”:

legume: fasole, verde, linte, naut, conopidă, dovlecei

nuci, migdale, caju

fructe: banane, portocale

cereale integrale (pâinea neagră).

CSÎD: Ce grăsimi sunt recomandate în cazul pacienților cu diabet?

Dr. Laura Panait: Iată exemplu de grăsimi bune:

uleiuri vegetale – uleiul de măsline

avocado

nuci

semințe

Este foarte important să se respecte orarul meselor și porțiile să fie mici. De obicei, pacienți au împărțite alimentele pe grupe alimentare în funcție de indicele glicemic.

Trebuie să mănânce cât mai multe alimente sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale. Iată câteva exemple:

alimente cu indice glicemic mic: ou, avocado, carne de pui, pește, nuci, linte, mazăre, pâinea neagră

alimente cu indice glicemic mediu: cereale integrale, fructe (struguri, mango, ananas, etc.)

alimente cu indice glicemic mare: cartofi (prăjiți), pizza, orez, porumb (mămăligă)

Sucurile bogate în zahăr sunt interzise

CSÎD: Ce alimente sunt total interzise diabeticilor?

Dr. Laura Panait: Este bine să fie evitate alimentele procesate, tip fast food, grăsimile saturate, băuturile carbogazoase, energizante, sucurile cu conținut ridicat de zahăr.

Ce fructe sunt permise în dieta diabeticilor

CSÎD: Mai pot mânca diabeticii fructe? Ce fructe? Ce cantitate?

Dr. Laura Panait: Fructele fac parte din categoria carbohidraților sănătoși. Sunt indicate în alimentația pacientului diagnosticat cu diabet zaharat cu grijă asupra cantității, aici atenție la indicele glicemic.

Fructe cu indice glicemic scăzut: căpșuni, zmeură, afine, cireșe, portocale, grapfruit, kiwi, prune

fructe cu indice glicemic mediu: pepene galbene, nectarine

fructe cu indice glicemic ridicat: fructe uscate, struguri, ananas, mango.

Sunt deserturile pline de zahăr recomandate în diabet

CSÎD: De ce nu sunt indicate dulciurile concentrate în diabet?

Dr. Laura Panait: Dulciurile concentrate sunt din categoria “calorii goale”, fără nutrienți, minerale și vitamine.

Așa cum am specificat mai sus, este de preferat să se consume carbohidrați “buni”: legume, fructe, nuci, cereale integrale, bineînțeles cu atenție asupra cantității.

Dr. Laura Panait, foto arhivă
Dr. Laura Panait, medic de familie cu competente în ultrasonografia generalizată, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult