”Un pacient cu diabet nu înseamnă neapărat că nu ai voie să mănânci o anumită categorie de alimente, așa cum sunt “blamați” carbohidrații. Însă, este foarte important să se țină cont de calitatea alimentelor” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe în ultrasonografie generalizată. Am aflat detalii despre regimul alimentar în cazul pacienților cu diabet.
CSÎD: Ce carbohidrați ar fi indicați în cazul pacienților cu diabet?
Dr. Laura Panait: Vorbind de grupe de alimente și calitate dau câteva exemple:
carbohidrați “buni”:
legume: fasole, verde, linte, naut, conopidă, dovlecei
nuci, migdale, caju
fructe: banane, portocale
cereale integrale (pâinea neagră).
CSÎD: Ce grăsimi sunt recomandate în cazul pacienților cu diabet?
Dr. Laura Panait: Iată exemplu de grăsimi bune:
uleiuri vegetale – uleiul de măsline
avocado
nuci
semințe
Este foarte important să se respecte orarul meselor și porțiile să fie mici. De obicei, pacienți au împărțite alimentele pe grupe alimentare în funcție de indicele glicemic.
Trebuie să mănânce cât mai multe alimente sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale. Iată câteva exemple:
alimente cu indice glicemic mic: ou, avocado, carne de pui, pește, nuci, linte, mazăre, pâinea neagră
alimente cu indice glicemic mediu: cereale integrale, fructe (struguri, mango, ananas, etc.)
alimente cu indice glicemic mare: cartofi (prăjiți), pizza, orez, porumb (mămăligă)
CSÎD: Ce alimente sunt total interzise diabeticilor?
Dr. Laura Panait: Este bine să fie evitate alimentele procesate, tip fast food, grăsimile saturate, băuturile carbogazoase, energizante, sucurile cu conținut ridicat de zahăr.
CSÎD: Mai pot mânca diabeticii fructe? Ce fructe? Ce cantitate?
Dr. Laura Panait: Fructele fac parte din categoria carbohidraților sănătoși. Sunt indicate în alimentația pacientului diagnosticat cu diabet zaharat cu grijă asupra cantității, aici atenție la indicele glicemic.
Fructe cu indice glicemic scăzut: căpșuni, zmeură, afine, cireșe, portocale, grapfruit, kiwi, prune
fructe cu indice glicemic mediu: pepene galbene, nectarine
fructe cu indice glicemic ridicat: fructe uscate, struguri, ananas, mango.
CSÎD: De ce nu sunt indicate dulciurile concentrate în diabet?
Dr. Laura Panait: Dulciurile concentrate sunt din categoria “calorii goale”, fără nutrienți, minerale și vitamine.
Așa cum am specificat mai sus, este de preferat să se consume carbohidrați “buni”: legume, fructe, nuci, cereale integrale, bineînțeles cu atenție asupra cantității.