ADHD la adult. Ce tratament se impune

Dr. Mihai Zamfir explică: Ce înseamnă medicația în ADHD? Odată diagnosticat, pacientul va “lua pastile” toata viața?
  • Publicat:
ADHD la adult. Ce tratament se impune
Dr. Mihai-Viorel Zamfir, medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale, foto arhivă

”Sunt două categorii de medicamente folosite în tratamentul ADHD: medicamente denumite stimulante (metilfenidat sau derivate de amfetamină) și medicamente denumite non-stimulante (atomoxetina). În România din categoria stimulantelor este disponibil doar metilfenidatul” explică medicul psihiatru Mihai Zamfir. Am aflat mai multe amănunte importante despre beneficiile tratamentului în cazul pacienților adulți cu ADHD.

 

CSÎD: De ce este necesar tratament medicamentos la pacienții adulți cu ADHD?

Dr. Mihai Zamfir: Tratamentul medicamentos are rolul de a compensa deficitele de neurotransmițători existente în cadrul ADHD, dar nu duc la vindecarea acestei tulburări. Tratamentul este indicat atât timp cât există simptome, ceea ce pentru un adult cu ADHD poate să însemne perioade lungi.

Cum se va simți și comporta pacientul cu ADHD în urma tratamentului specific

CSÎD: Ce efecte pozitive poate aștepta pacientul cu ADHD sub medicație? Putem vorbi și despre efecte secundare?

Dr. Mihai Zamfir: Tratamentul medicamentos are o eficiență bună pe ameliorarea dificultăților de atenție și a hiperactivității/impulsivității. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar complet sau rămân la un nivel acceptabil care nu împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi. Pacienții constată o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, se ameliorează semnificativ dificultățile din viața personală, profesională sau legate de facultate. În linii mari medicația este bine tolerată.

Pacienții cu ADHD trebuie să evite administrarea de droguri, alcool și chiar cafea

CSÎD: Ce medicamente / suplimente sunt interzise pacientului cu ADHD? Ce efecte adverse pot avea și prin ce mecanism?

Dr. Mihai Zamfir: Se recomandă ca pacientul să nu consume alcool în timpul tratamentului. În plus, în special în cazul medicației stimulante, sunt de evitat alte medicamente, droguri sau suplimente cu efect stimulant. Aici intră în primul rând drogurile de abuz stimulante (cocaină, amfetamine, metamfetamine), dar și cafeaua sau băuturile energizante. Pentru medicația nonstimulantă, dar și pentru medicația stimulantă, sunt anumite interacțiuni specifice cu alte medicamente, descrise în prospect.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult