Ai fibroame uterine și îți dorești să rămâi însărcinată? Iată ce riști!

Dr. Ștefan Tucă explică dacă în cazul pacientelor diagnosticate cu fibroame uterine care își doresc să rămână însărcinate pot apărea complicații.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai fibroame uterine și îți dorești să rămâi însărcinată? Iată ce riști!
Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie

”În funcție de simptomatologie, de mărimea fibromului și de vârsta pacientei, există mai multe metode de tratament pentru fibrom. Acestea pot fi medicamentoase, în general anticoncepționale sau chirurgicale. Sunt femei care adopta o schimbare a stilului de viață, mănâncă mai sănătos, înlocuiesc produsele din plastic, fac sport” explică dr Ștefan Tucă, medic chirurg competență chirurgie laparoscopică avansată și medic rezident Ginecologie. Am aflat mai multe despre eventualele complicații pe care le pot da fibroamele uterine în sarcină.

CSÎD: Ce consecințe pot avea fibroamele uterine dacă o femeie care are vrea să  rămână însărcinată?

Dr. Ștefan Tucă: În funcție de localizarea fibromului uterin, cum ar fi cel submucos care poate pătrunde în cavitatea uterină, consecințele pot fi infertilitate sau pierderea sarcinii. În cazul femeilor însărcinate, fibroamele pot crește, de asemenea, riscul apariției anumitor complicații ale sarcinii, cum ar fi desprinderea placentară, restricția creșterii fetale și nașterea prematură.

Ce se întâmplă cu fibroamele uterine când femeia este însărcinată?

CSÎD: Pot apărea și în timpul sarcinii fibroame uterine?

Dr. Ștefan Tucă: Fibroamele nu apar în timpul sarcinii. În schimb ele pot suferi modificări dimensionale și anume: se pot micșora, pot rămâne la aceeași mărime sau pot crește. Creșterea în dimensiune a unui fibrom, va fi cel mai probabil în primul trimestru, ca urmare a nivelului de estrogen crescut.

Când pot dispărea fibroamele uterine?

CSÎD: Se pot remite de la sine fibroamele uterine?

 Dr. Ștefan Tucă: În general, fibroamele se remit de la sine după menopauză, atunci când perioada fertilă a femeii este încheiată.

La ce paciente cu fibrom uterin se impune tratament

CSÎD: Când este cazul să înceapă un tratament?

Dr. Ștefan Tucă: Sunt mai multe situații când este necesar un tratament cum ar fi:

  • Sângerările abundente care cauzează anemie;
  • Infertilitate;
  • Dureri care nu cedează la analgezice;
  • Fibroame voluminoase care exercită presiune pe intestin și vezică.

CSÎD: În ce situații ar putea un fibrom uterin să afecteze sănătatea?

Dr. Ștefan Tucă: În general, fibroamele voluminoase tind să devină periculoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult