Artrita afectează peste 350 de milioane de oameni la nivel global, cauzând dureri și dizabilități care scad semnificativ calitatea vieții pacienților. În consecință, nu e de mirare că multe persoane vor cu orice preț să își amelioreze starea de sănătate cu ajutorul diverselor diete, suplimente sau medicamente pentru a recăpăta controlul asupra vieții lor.
Atenție însă la unele suplimente pentru artrită, deoarece nu au deloc efecte benefice în ameliorarea durerilor și senzației de amorțire la nivelul articulațiilor și riscați să vă cheltuiți inutil banii.
Există peste 100 de tipuri de artrită, printre acestea numărându-se osteoartrita, artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, guta, lupusul sistemic eritematos, sclerodermia sau artrita juvenilă.
Principalii factori de risc implicați în apariția artritei sunt: vârsta (40-60 de ani), factorii genetici, sexul feminin, dar și fumatul, obezitatea, infecțiile, traumele fizice (entorse, luxații), ocupațiile care necesită îndoirea repetitivă a genunchilor ori lipsa activității fizice.
Potrivit unei metaanalize publicate recent în British Medical Journal, singurele 5 suplimente pentru artrită care ar avea efect benefic moderat asupra simptomelor – deci atenție, nu efecte spectaculoase, curative – sunt următoarele:
Aceste suplimente au avut efect moderat, ceea ce înseamnă că pacienții le pot încerca o perioadă, la recomandarea medicului, pentru a vedea dacă în cazul lor funcționează. În cazul în care simptomele nu se îmbunătățesc pe parcursul tratamentului cu astfel de suplimente, acestea nu trebuie luate în continuare.
Pe de altă parte, în categoria suplimentelor pentru artrită în care nu merită să investiți deoarece studiile nu au arătat că ar avea vreun efect benefic, se numără:
Lista completă a suplimentelor ineficiente în artrită poate fi văzută în tabelul de mai jos.
Cât privește dieta, potrivit sursei citate, nu există alimente-minune care să aibă efecte spectaculoase în artrită.
În schimb, este recomandat un regim alimentar variat, care să includă surse sănătoase de grăsimi, proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale, toate acestea având rol de prevenire a procesului inflamator care determină apariția și agravarea simptomelor în artrită.
Consumul de pește bogat în acizi Omega 3 (somon, ton, sardine), semințe chia, ulei de in, nuci, ouă și expunerea la soare cel puțin 15 minute pe zi sunt măsuri care pot ține sub control puseurile artritei.
De asemenea, evitați consumul de alcool în exces sau chiar și consumul ocazional în cantități mici, mai ales dacă urmați tratament, deoarece poate agrava manifestările artritei.
Încercați să fiți cât mai activi și să vă mențineți greutatea în limitele normale, pentru a nu pune presiune asupra articulațiilor genunchilor sau șoldurilor.
Iar dacă aveți probleme cu greutatea în exces, nu ezitați să cereți ajutorul medicului nutriționist diabetolog sau al endocrinologului, care vă poate recomanda un tratament medical pentru slăbit, pe lângă un regim alimentar personalizat.