Arsuri la stomac și reflux gastroesofagian – sunt două probleme extrem de neplăcute cu care se confruntă un număr mare de persoane și provocă disconfort inclusiv pe timpul nopții, afectându-ne calitatea somnului.
Nutriționistul Gianluca Mech spune că sunt anumite alimente pe care ar trebui să le evităm dacă știm că ne confruntăm cu arsuri la stomac și ne oferă și soluții pentru a sta departe de neplăceri.
Anumite alimente bogate în grăsimi nesănătoase, spre exemplu cartofii prăjiți sau pizza, pot provoca arsuri gastrice prin stimularea eliberării de iritanți esofagieni, cum ar fi sărurile biliare.
Se spune că menta calmează afecțiunile digestive. Cu toate acestea, există dovezi științifice care arată că anumite tipuri de mentă pot provoca arsuri la stomac. Astfel, dacă aveți arsuri gastrice după ce ați consumat mentă, cel mai bine este să o evitați pe viitor.
Mulți oameni experimentează reflux de acid și arsuri la stomac după ce consumă sucuri de citrice, cum ar fi portocale sau grepfrut.
Consumul de ciocolată poate declanșa arsurile gastrice. De vină sunt anumite ingrediente pe care aceasta le conține, precum cacao și cofeină. Dacă vă numărați printre persoanele care experimentează apariția sau agravarea arsurilor gastrice după consumul de ciocolată, se recomandă eliminarea ei din dietă.
Consumul de alimente picante poate provoca arsuri la stomac. Mai mult decât atât, poate duce la iritarea esofagului, agravând astfel simptomele cu care ne confruntăm. Este de preferat ca persoanele care au astfel de probleme să evite pe cât posibil alimentele iuți.
Ceapa, în special cea crudă, nepreparată termic, este un declanșator comun pentru arsurile la stomac. În plus, ceapa este o sursă bogată de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile), o clasă de carbohidrați mici nedigerabili care cauzează probleme digestive la unii oameni.
La polul opus, există și alimente pe care e recomandat să le includem în dieta de zi cu zi atunci când avem probleme digestive precum arsurile gastrice.
Printre acestea se numără cerealele integrale bogate în fibre, ghimbirul cu proprietăți antiinflamatorii, iaurtul sau fructele și legumele, cu excepția citricelor, cepei și usturoiului. Este indicat să completăm alimentația potrivită cu suplimente naturale care protejează mucoasa gastrică.