Când prepari supă sau ciorbă și vrei să se bucure toată familia de un preparat gustos și aspectuos, ține cont de aceste greșeli pe care mulți le facem și evită-le pe viitor.
Deși prepararea unei supe nu este un proces complicat, trebuie să fii atent la anumite greșeli care pot transforma acest preparat într-un eșec. Spre exemplu, nu pune sare prea multă de la început în supă, dar nici nu aștepta până la sfârșit să o asezonezi. Nici nu turna toate legumele în oală să fiarbă deodată, pentru că timpul de preparare diferă și vei obține o textură neuniformă a acestora.
Iată 10 greșeli pe care să le eviți când gătești supă sau ciorbă.
Sigur că poți face supă cu apă, dar ca să obții un gust desăvârșit, cel mai bine ar fi să folosești stock de legume. Acesta poate fi preparat din diverse legume înainte cu câteva zile sau chiar săptămâni și păstrat într-o pungă ziplock la congelator.
Cea mai mare greșeală când faci supă sau ciorbă este să folosești o cantitate mult prea mică de lichid în raport cu ingredientele solide.
Ține cont că, pe măsură ce fierb legumele și carnea, lichidul scade, așa că e bine să pui de la bun început o cantitate mai mare de stock sau apă. În caz contrar, riști să ai o supă mult prea groasă sau să adaugi pe parcurs apă, care va „dilua” gustul delicios al preparatului.
Mulți dintre noi pur și simplu punem legumele în oală să fiarbă. Însă călirea lor timp de câteva minute în unt sau ulei va da supei sau ciorbei un gust nemaipomenit. Ceapa, usturoiul, țelina, morcovul trebuie mai întâi călite ușor, abia apoi puse în oala cu stock.
Dacă adaugi toate legumele în același timp, foarte probabil rezultatul nu va fi cel dorit. Ține cont că fasolea, lintea, țelina, păstârnacul, morcovul au timp de preparare mai îndelungat, în timp ce ardeiul gras, cartoful și dovlecelul fierb mai repede și se adaugă spre sfârșit.
Dacă aștepți până la final să condimentezi supa cu sare și alte ierburi uscate, gustul acesteia nu va fi prea intens, pentru că aromele nu au avut timp să se întrepătrundă. Cel mai indicat este să adaugi condimentele odată cu legumele, pentru a îmbogăți gustul supei. Dar nu exagera cu cantitățile, lasă pe final tușa care va da savoare preparatului – verdețurile proaspete și sare cât să atingi perfecțiunea. Abia atunci îți dai seama cu adevărat de câtă sare mai e nevoie în supă.
Există și riscul să „scapi” prea multă sare în supă de la început, așa că e bine să îți păstrezi o marjă și să adaugi pe parcurs încă puțin, pentru a ajunge la gustul dorit. Iar dacă ai comis-o și ai sărat prea tare supa, există două variante: fie o lungești cu 1-2 cești de apă sau stock, fie adaugi câțiva cartofi, care vor absorbi sarea în exces.
Cu cât focul e mai mic, cu atât aromele legumelor și a cărnii se vor întrepătrunde mai bine, iar supa va fi mai limpede. Chiar dacă durează mai mult timp, efortul cu siguranță îți va fi răsplătit prin gustul absolut delicios al supei aromate.
Nu uita să aduni spuma pe măsură ce carnea și legumele se fierb, altfel vei obține un lichid tulbure cu aspect neplăcut.
Dacă prepari supă franțuzească de ceapă, de exemplu, este obligatoriu să lași ceapa la călit mai mult timp, până se înmoaie complet, înainte să adaugi vin sau oțet. Cu cât timpul de călire este mai lung, cu atât supa va fi mai dulceagă.
Făinoasele adăugate în supă vor absorbi foarte mult lichid, așa că este indicat să le fierbi separat, dacă nu vrei să obții o supă mult prea groasă. Orezul, pastele se fierb separat într-o oală cu apă și se adaugă abia spre final în oala cu supă.
Umami, gustul savorii, este cel care „îmbracă” supa. Ingredientul-cheie care conferă preparatului un gust desăvârșit nu este neapărat sarea, cât mai degrabă sosul de roșii, sucul de lămâie, iaurtul, smântâna lichidă, oțetul, cidrul de mere sau, de ce nu, o ceșcuță mică de bere sau vin.