Merișoarele ar putea să nu fie fructele tale preferate, dar există motive întemeiate să le încorporezi frecvent în mesele și gustările tale. Pentru că se consumă frecvent sub formă de suc, dulceață de merișoare și alte rețete cu zahăr, merișoarele nu sunt, de obicei, considerate ca fiind la fel de sănătoase ca alte fructe.
Cu toate acestea, merișoarele sunt de fapt bogate în mulți nutrienți valoroși, cum ar fi antioxidanții, vitamina C și fibre, toate având multe beneficii pozitive pentru sănătate. Când mănânci merișoare, vei beneficia de compuși puternici care par să aibă un impact pozitiv asupra corpului tău, inclusiv în scăderea riscului pentru anumite boli.
Cei mai valoroși nutrienți găsiți în merișoare sunt antioxidanții și alți compuși, dintre care mulți sunt concentrați în coaja merișorului. Acest lucru înseamnă că merișoarele pot avea cel mai mare impact asupra sănătății tale atunci când sunt consumate întregi și nu sub formă de suc. Preparatele și dulciurile din merișor pot avea, de asemenea, cantități concentrate din acești nutrienți dacă este folosită coaja.
Când mănânci merișoare, antioxidanții pe care îi conțin oferă o serie de beneficii. Ca și în cazul tuturor antioxidanților, acești compuși stabilizează radicalii liberi dăunători din corpul tău, împiedicându-i să provoace daune. Unii dintre compușii din merișoare au și alte proprietăți de promovare a sănătății.
De exemplu, se crede că proantocianidinele de merișor de tip A previn infecția tractului urinar, una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene la femei. Merișoarele sunt printre cele mai bogate surse pentru acești compuși și probabil motivul pentru care sucul și suplimentele de merișoare sunt folosite ca instrument pentru prevenirea și gestionarea infecțiilor urinare. Se crede, de asemenea, că același compus ajută la reducerea riscului de atașare a bacteriei H. pylori de mucoasa stomacului, ceea ce poate reduce riscul de cancer de stomac.
Aceste proantocianidine și alți antioxidanți sunt benefici și în cazul sănătății inimii. Într-un studiu, s-a descoperit că extractul de merișor îmbunătățește profilurile de colesterol din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, în timp ce un alt studiu a observat o îmbunătățire în ceea ce privește sănătatea inimii la cei care consumau zilnic suc de merișoare cu conținut scăzut de calorii.
Merișoarele pot fi foarte acre și greu de mâncat, dar pot fi consumate în multe forme diferite.
Sucuri, smoothie-uri fără zahăr sau suplimente cu merișoare, toate te pot ajuta să ai un aport optim din compușii puternici găsiți în merișoare. E de preferat să limitați cantitatea de zahăr adăugată peste merișoare, deoarece acest ingredient poate pune în pericol sănătatea organismului.
Surse: eatthis.com, health.clevelandclinic.org