Șamponul de cai face părul mai bogat? Clătirea părului cu apă rece este de folos? Răspunde dr. Felix Popescu

O podoabă capilară bogată vine cu o declarație: sunt sănătos, sănătoasă. Sunt fertil, fertilă! Așadar nu doar obsesia pentru un aspect fizic îngrijit stă la baza îngrijirii părului.
  • Publicat:
Șamponul de cai face părul mai bogat? Clătirea părului cu apă rece este de folos? Răspunde dr. Felix Popescu
Dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, foto: arhivă

Atunci când vine vorba despre credințe populare și mituri, românii au o cultură bogată. Și multe ”adevăruri populare” se respectă cu sfințenie chiar și astăzi când avem la dispoziție foarte multe dovezi științifice. Despre cât adevăr este în spălarea părului cu șampon pentru cai și clătirea părului cu apă rece pentru mai multă strălucire, am stat de vorbă cu dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

CSÎD: Există o obsesie, să speli părul cu șampon de la veterinar pentru cai. Are acesta vreun efect asupra părului uman?

Dr. Felix Popescu: Trebuie să înțelegem că în principiu șampoanele urmează aceleași componente care degresează și care aduc ceva luciu firului de păr. Șamponul este un tratament local de foarte scurtă durată și în concentrații foarte mici. Este puțin probabil ca acest șampon să producă o creștere a texturii sau a volumului firului de păr. Însă, există substanțe active, cum ar fi cofeina, care pot crește vascularizația zonei respective. Există șampoane dermatocosmetice care se folosesc zi de zi.

Șampoanele au în principiu aceleași efecte indiferent dacaă sunt pentru oamenii sau animale

CSÎD: Ce ar putea fi totuși special la șamponul pentru cai?

Dr. Felix Popescu: Probabil anumite substanțe, precum biotina, din samponul pentru cai, poate influența părul uman, dar într-un procent extrem de mic.

Clătești părul cu apă rece? Iată ce riști

CSÎD: În anumite locuri, se mai foloseste încă clătirea părului cu apa caldă și apoi cu apă foarte rece… Ajuta la ceva?

Dr. Felix Popescu: Sunt tratamente cu șocuri termice. Șocurile termice se folosesc foarte mult în saune. Șocurie termice nu numai că nu fac bine părului, ele pot face o vasodilatație de moment, însă căldura ar trebui evitată pentru calitatea firului de păr. De exemplu, când mergem la saună, este bine să o facem cu un prosop umed pe cap, sau chiar și uscat, să protejăm părul de temperatura foarte ridicată la care se poate ajunge, pentru că aceasta deteriorează calitatea firului de păr. Am observat de foarte multe ori la cei care merg la saună în exces că firul de păr este ceva mai moale și ceva mai subțire. Din punctul meu de vedere, orice șoc termic nu ajută calitatea firului de păr. Firul de păr arată starea de sănătate și echilibrul organismului tău. Un șoc termic poate fi un tratament pentru vasele de sange, dar nu și pentru firul de păr.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult