Dacă îți place cafeaua simplă, neagră, felicitări – este varianta optimă să te bucuri de efectele benefice ale acestei licori. În schimb, dacă îți plac „adaosurile” de tip zahăr, sirop de caramel sau frișcă, gândește-te de două ori. Acestea nu fac decât să adauge calorii în cafea, fără niciun fel de impact pozitiv.
Știai însă că există și ingrediente care pot fi adăugate în cafea pentru a-i spori beneficiile? Descoperă mai jos 10 astfel de ingrediente!
Acest duo – cafea și ciocolată neagră – este perfect pentru un plus de energie, dar și pentru sănătate. Combinația de cafea cu ciocolată neagră este irezistibilă, delicioasă și ușor de realizat. Tot ce trebuie să faci este să adaugi un pătrățel de ciocolată 70% cacao în ceașca de cafea aburindă. Amestecă ușor să se topească și bucură-te de un gust senzațional. Această băutură este perfectă în diminețile friguroase în care simți că nu îți vine să scoți nasul afară și ești lipsită de energie pentru ziua grea care se anunță la serviciu.
Colagenul este o proteină cu rol important în menținerea sănătății unghiilor, pielii și părului, dar are beneficii și în ceea ce privește imunitatea și repararea țesuturilor. Adaugă în cafeaua de dimineață o linguriță de pudră de colagen, amestecă și savurează. Pudra de colagen nu are gust și se dizolvă foarte rapid, deci nici nu vei sesiza prezența ei în cafea, dar beneficiile se vor face simțite.
Nimic nu anunță mai bine venirea sezonului rece decât scorțișoara, un condiment care poate fi adăugat cu succes în cafea, sporindu-i acesteia beneficiile pentru sănătate. Studiile arată că scorțișoara poate regla în mod natural glicemia, ajută la îmbunătățirea digestiei, are proprietăți antibacteriene și este „un pansament” pentru creier, asigurându-i buna funcționare datorită numeroșilor antioxidanți din compoziție.
Dacă vrei să combini efectele benefice ale cafelei cu cele ale grăsimilor sănătoase, adaugă o linguriță rasă de unt ghee sau ulei de cocos în cafea. Aceste ingrediente îți vor menține energia la cote ridicate și previn creșterile bruște ale glicemiei, urmate de o și mai abruptă scădere a acesteia, așa cum se întâmplă atunci când consumi cafea îndulcită cu zahăr.
Adaptogenii sunt substanțe naturale care se regăsesc în diverse plante și care ajută la combaterea stresului și creșterea productivității. Adăugați în cafea, acești adaptogeni amplifică beneficiile resimțite. Mai mult decât atât, pot avea și rol în reglarea hormonală sau chiar proprietăți antibacteriene. Exemple de astfel de plante adaptogene care pot fi adăugate în cafea sunt ashwagandha, ganoderma, cordyceps, chaga, coriolus versicolor (coada de curcan), yamabushitake (coama de leu) sau tulsi (busuiocul sfânt).
Dacă vrei să bei o licoare-medicament, adaugă în cafea puțină cacao. Aceasta este foarte bogată în antioxidanți care reduc inflamațiile și sprijină sănătatea creierului. E posibil ca gustul să fie destul de amar, așa că poți adăuga puțin îndulcitor natural (cum ar fi stevia), pentru a mai tăia din intensitatea resimțită.
Turmericul este un condiment cu proprietăți medicinale folosit de mii de ani, atât pentru aroma sa intensă, cât și pentru beneficiile sale. Adăugat în cafea, turmericul transformă această băutură într-una cu puternice efecte antiinflamatoare și analgezice. Dacă, totuși, vrei să reduci porția de cafea, poți face un delicios turmeric latte, un remediu ideal pentru perioadele de gripă, răceală și alte infecții ale tractului respirator. De asemenea, îmbunătățește digestia, are acțiune hepatoprotectoare și detoxifiantă și este adjuvant în tratamentul bolilor autoimune.
Vezi aici: Cum se prepară „laptele de aur” sau turmeric latte.
Ce ai spune de o cafea cu cardamom, un condiment exotic cu aromă de mentă și beneficii similare scorțișoarei? Pe lângă faptul că are un gust aparte, cafeaua cu cardamom este și foarte sănătoasă.
Printre beneficii: protejează sănătatea inimii, are efect antidepresiv și antiinflamator, detoxifică organismul și poate reduce riscul de cancer colorectal. Bonus: îți oferă o respirație proaspătă, datorită aromei mentolate dată de cardamom.
Datorită mineralelor, vitaminelor și uleiurilor esențiale conținute, cardamomul ar putea avea efect benefic asupra sistemului nervos, ameliorând afecțiuni precum anxietatea sau depresia. De asemenea, ar putea fi benefic pentru persoanele astmatice, ajutând la înlăturarea mucusului și la reducerea inflamațiilor.
Unele studii arată că acest condiment ar putea avea un rol și în prevenirea cheagurilor de sânge, având totodată efect analgezic și de reglare a tensiunii arteriale.
Dacă ți-ai propus să renunți la zahărul rafinat, o soluție poate fi cafeaua cu miere crudă Manuka. Aceasta este considerată unul dintre cele mai sănătoase alimente, deoarece conține numeroase vitamine, minerale și antioxidanți benefici.
Studiile arată că mierea crudă poate ameliora durerile în gât, are efect benefic asupra circulației sângelui, contribuie la eliminarea mucozităților din gât, bronhii, sinus și poate uşura simptomele alergice.
Vrei să potențezi efectele benefice ale cafelei? Atunci adaugă în cafeaua preferată o păstaie de vanilie sau puțin extract pur de vanilie, bogat în antioxidanți cu efecte antiinflamatoare puternice. De asemenea, vanilia naturală este o sursă excelentă de potasiu și magneziu, două minerale extrem de importante pentru sănătate. Atenție – zahărul vanilat și esența de vanilie nu sunt același lucru cu extractul natural!