Vârsta mijlocie și întrebările pe care ni le punem

Vârsta mijlocie este o perioadă în care putem trăi așa cum ne dorim noi, nu alții.
  • Publicat:
Vârsta mijlocie și întrebările pe care ni le punem

Vârsta mijlocie – acea perioadă între 45 și 55 de ani – vine la pachet și cu anumite întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem. Aceasta este perioada în care devenim cine suntem noi cu adevărat, ne cunoaștem mai bine și nu ne mai trăim viața după cum ne spun alții.

În calitate de filosof și căutător de sens al vieții, autoarea Elaine Dundon declară că își petrece cea mai mare parte din timp punând întrebări pentru a ajunge la perspective mai profunde asupra subiectului complex al sensului.

Elaine ne propune un set de întrebări pe care le consideră relevante în special pentru perioada din viața noastră la care ne referim ca „vârsta mijlocie”. Vârsta mijlocie este definită ca fiind perioada vieții noastre care se întinde de la 45 la 55 de ani. Cele mai comune întrebări pe care ni le adresăm odată ajunși la vârsta mijlocie sunt următoarele:

Voi avea suficienți bani pentru a trăi în anii mei mai în vârstă?

La ce vârstă ar trebui să mă pensionez?

Cum voi face față declinului fizic pe măsură ce îmbătrânesc?

Cu toate că toate acestea pot fi întrebări valide de adresat în așteptarea schimbărilor ce apar în sănătatea noastră fizice și financiară, autoarea sugerează faptul că aspectele psihologice ale vârstei mijlocii ar trebui să primească chiar și mai multă atenție. Iar aici s-ar include întrebări care ne ajută să ne conștientizăm potențialele schimbări în viața noastră personală, socială și profesională și modurile în care am putea reformula sau remodela răspunsurile la aceste schimbări.

Vârsta mijlocie este, de asemenea, o perioadă a vieții în care ne concentrăm în mod special pe reevaluarea noastră ca indivizi: adică, cine suntem cu adevărat, fără identitatea și probabil, statutul locului nostru de muncă actual. Iată câteva „Întrebări despre semnificația vârstei mijlocii” care ne pot ajuta să reflectăm asupra vieții și să ajungem la perspective mai profunde:

De ce, în ciuda succesului meu anterior, mă simt dezamăgit de viața mea?

Am vreun regret că am trăit viața pe care mi-au dictat-o alții; o viață care nu este cu adevărat a mea?

Simt că ar trebui să fac sau să devin altceva în următorul capitol al vieții mele?

De ce mă simt blocat, și poate chiar speriat, să merg înainte?

Cine vreau să fiu în timpul care mi-a mai rămas pe această planetă?

În ce moduri pot ajunge să fac o diferență mai mare în viața celor din jur, împărtășind experiența și înțelepciunea mea?

Ce trebuie să las în urmă pentru a trece pe deplin într-o viață mai autentică și mai plină de sens?

Aceste întrebări pot fi benefice în începerea unei discuții autentice pe care o ai cu tine și cu ceilalți. Ele te pot ajuta să te adresezi temerilor pe care le ai în legătură cu trăirea în spatele unei măști. Doar pentru că ai reușit să economisești bani pentru pensionare nu înseamnă că vei trăi o viață plină de sens în anii următori. Viața cu bani, dar fără sens sugerează că pur și simplu supraviețuiești, dar nu prosperi.

Acum este momentul să începi să îți pui întrebări existențiale care vor face cu adevărat o diferență atât în direcția, cât și în calitatea vieții tale la vârsta mijlocie și nu numai.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult